BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nem fog tetszeni a kínaiaknak: Budapest betiltaná, hogy lakást vásároljanak

Szokatlan ötlettel állt elő a főváros a lakhatási válság kezelésére. Hosszabb időre ugyanis megakadályozná, hogy a nem uniós állampolgárok lakást vásárolhassanak Budapesten.

Lakáspolitikai koncepciót fogadhat el a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán – erről is beszélt Kiss Ambrus egy keddi háttérbeszélgetésen. A főpolgármesteri hivatal főigazgatója ennek több pontját is ismertette, ezek között pedig van olyan, ami kifejezetten meglepő.

IMG_3998
Ez nem fog tetszeni a kínaiaknak: Budapest betiltaná, hogy lakás vásároljanak a fővárosban / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A fővárosi vezetés egyetért azzal a törekvéssel, hogy a kormányzat fel kíván lépni a lakhatási válsággal szemben. Ugyanakkor úgy értékelik, hogy a kilátásba helyezett intézkedések ehhez kevesek, ezért további lépések szükségesek. Karácsony Gergely egy tíz pontból álló programot terjeszt be, amelyhez a kormány támogatását is kérik.

Például ahhoz, hogy a korábban az EU-val kitárgyalt TOP-os, összességében 20 milliárdos pályázati felhívásokat jelentesse meg még az idén, ezek ne maradjanak a csőben. Egyetértenek a rövid távú lakáskiadás, kvázi az Airbnb szabályozásával is. Azt viszont el akarja érni Budapest vezetése a kormánynál, hogy a hatálybalépést szűkítse le, és a lehető legrövidebb felkészülési időt adja. Azt is javasolják, hogy a kapcsolódó adóelőírások is módosuljanak. Támogatják, hogy a rövid távú lakáskiadás adóterhei növekedjenek, de a hosszú távúnál adócsökkentést akarnak:

  • az egy évnél hosszabb lakáskiadásnál a turisztikai célú átalányadó fele teljesüljön,
  • a három évnél hosszabb lakáskiadás pedig legyen jövedelemadó-mentes.

Ezzel azt akarják elérni, hogy azok, akik nem forgatják be a lakásukat az albérletpiacra, ezt megtegyék.

Ez nem fog tetszeni a kínaiaknak: Budapest betiltaná, hogy lakást vásároljanak

Kiss Ambrus ezt követően jelentette be a legfajsúlyosabb és talán a legnagyobb visszhangra esélyes fővárosi elképzelést a lakhatási válság enyhítésére. Azt vetették fel ugyanis, hogy a kormány tiltsa be és hirdessen ki kétéves moratóriumot 

az EGT-térségen kívüli állampolgárok esetében a budapesti lakásvásárlásra.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagjai által létrehozott intézmény, lényegében az Európai Unió egységes piacának kiterjesztése. A fővárosi felvetés azt jelentené, hogy az ezen kívüli állampolgárok ne juthassanak ingatlanhoz Budapesten. Egy ilyen döntés a piaci tapasztalatok alapján főleg a kínaiakat sújtaná, de ugyanúgy érintettek lennének az oroszok vagy az arabok is.

Amikor erre a Világgazdaság rákérdezett, Kiss Ambrus úgy reagált, hogy azt a gyakorlatot szeretnék felszámolni, hogy külföldiek vagyonelemként vásárolnak a fővárosban lakást, de egyébként üresen állnak. Ez ugyanis szűkíti a kínálatot. Részletes adatokat erről nem osztott meg, de azt kiemelte, hogy máshol is működik ilyen szabályozás, és ez nem tekinthető diszkriminatívnak.

Azt is kezdeményezik a kormánynál, hogy töröljék el azt a rendeletet, hogy az új lakások építéséhez parkolóhelyek létrehozását is hozzárendelik. Ez ugyanis akadályozza a funkcióváltás lehetőségét, vagyis hogy például egy korábbi iskolai épületben lakásokat hozzanak létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.