BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelem és reszketés Berlinben: egy kiterjedt gázai palesztin család tartja rettegésben a németeket

A gázai palesztin származású klán terrorizálja Berlint, az állam is felfigyelt rájuk, mást még nem igen tett – közölte a német Bild.

A palesztin Barbakh klán tagjai Berlinben: Nyíltan szimpatizálnak a terroristákkal, és a Hamász katonai szárnyán, a Kasszám Brigádokon alapuló Kasszám Ifjúságnak nevezik magukat. Radikálisak, iszlamisták, baromi sok van belőlük, és valamire készülnek Berlinben – közölte a német Bild.

Protesters detained in Berlin after march in support of Palestine
A rendőrség őrizetbe vett egy tüntetőt az Izrael elleni és a palesztinokat támogató tüntetésen Berlinben, 2024. augusztus 31-én. Fotó: Anadolu via AFP

A lap felfedte, hogy a Hán Juniszból (Gázai övezet) származó kiterjedt arab család rokonokat csempész Európába, s mára már 300 családtag él Berlinben. A Barbakh testvérek különösen hírhedtek: rendszeres résztvevői az erőszakos palesztin tüntetéseknek, ünneplik a Hamász terrorszervezetet, és rendőröket támadnak.

Az Instagramon a testvérek iszlamista és terrorista gesztusokkal pózolnak fotókon, például az ISIS ujjtartásával vagy a Hamász-háromszöggel. A kép alatti aláíráson ez látható: „Al-Qassam Youth”, ami a Kasszám Brigádokra, a Hamász katonai ágára utal.

A Bild megkereste Nancy Faeser (54, SPD) szövetségi belügyminisztert. A tárcához intézett kerdéskre kapott válaszok pedig azt mutatják, hogy a kormánynak lényegében fogalma sincs a veszélyről. Mint a lap írja: „Aligha van tudatában a gázai veszélynek.”

Mint írták, a hatóságok azt sem tudják, hányan érkeztek Németországba a Gázai övezetből a Hamász által véghez vitt, védtelen izraeliek lemészárlása (2023. október 7.) óta. A minisztérium szerint a kérdésre a válasz „nem lehetséges, mert nem történik ilyen statisztikai rögzítés”. A szaktárca a palesztin fenyegetések vagy a németországi iszlamisták kérdésében is semmitmondó választ adott: a hatóság 475 iszlamista fenyegetést és 27 200 iszlamistát tart nyilván; mint írták, „nincs elérhető statisztikai információ” a palesztin területekről való eredetről.

A Bild szóvá tette azt is, hogy a Barbakh fivéreket, akik nyíltan kérkednek a Hamász iránti buzgó imádatukkal az interneten és a tüntetéseken, és akiket a Bild információi szerint ismer a rendőrség, szintén nem fenyegeti a kitoloncolás. A Bild kérdésére válaszolva a berlini belügyi szenátus azt mondta, hogy „a palesztin területekre történő hazaszállítás alapvetően nem kivitelezhető, különösen a jelenlegi közel-keleti helyzet miatt”.

A néphangulat jelentős változását egyébként a német kormány is felismerte. Szeptember közepén Olaf Scholz német kancellár további intézkedéseket jelentett be a migránsáradat feltartóztatására. Scholz a kulcsfontosságú tartományi választás előtt próbálta kétségbeesetten menteni politikai jövőjét. Pár nappal korábban Nancy Faeser német belügyminiszter új határellenőrzéseket jelentett be. 

A bejelentés a legutóbbi volt a német miniszterek által bejelentett szigorító migrációs intézkedések sorában. Ezeket azért volt kénytelen meghozni Berlin, mert az utóbbi időben sorra történtek migránsokhoz köthető támadások. A legnagyobb felháborodást keltő eset augusztus végén, Solingenben történt, ahol egy szíriai férfi egy városi ünnepségen válogatás nélkül szurkálta a résztvevőket, hárman meghaltak, többen súlyosan, életveszélyesen megsebesültek.

Az intézkedések, amellett, hogy aláásták a schengeni határövezet működését, elkésettnek bizonyultak. A pár héttel korábban tartott tartományi választáson tarolt a jobboldal, és a radikális jobb is eredményesen szerepelt, s nyilván erre igyekezett reagálni elkésetten a kormány. Majd a baloldali sajtó által szélsőjobbot is megszégyenítő intézkedések után tartott brandenburgi választás is a kormánypártok siralmas szereplését hozta, jelezve, hogy a választópolgárok is elkésettnek, hibásnak érzékelték az intézkedéseket.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.