BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az elnök bejelentette: hamarosan kész az új fővárosa a világ negyedik legnagyobb országának

Indonézia öt éve jelentette be, hogy új fővárost építenek, mivel Jakarta természeti problémái egyre csak nőnek. A jelenlegi tervek szerint a következő négy évben elkészül Nusantara, az új főváros, a tervek szerint pedig a következő elnököt már itt akarják beiktatni.

Prabowo Subianto, Indonézia közelmúltban beiktatott új államfője a következő négy évben be akarja fejezni az új főváros, Nusantara építését, a parlament és a kormányhivatalok áttelepítését – közölte a hétvégén a kormány egyik tagja a közösségi médiában. Az új főváros megépítése még Joko Widoso korábbi elnök kezdeményezésére kezdődött, hogy a süllyedő és túlzsúfolt fővárosból, Jakartából az attól 1200 kilométerre fekvő Nusantarába helyezzék át az ország székhelyét.

Hamarosan elkészül Nusantara, Indonézia új fővárosa
Hamarosan elkészül Nusantara, Indonézia új fővárosa / Fotó: AFP

„Prabowo Subianto bízik benne, hogy a következő indonéz elnököt és alelnököt 2029-ben már Nusantarában iktatják be hivatalába” – írta az Instagramra kitett posztjában szombaton Raja Juli Antoni erdészeti miniszter. 

A Borneo szigetén lévő új főváros megépítése mintegy 32 milliárd dollárba (12 ezer milliárd forintba) kerül.

A legfontosabb kormányzati épületek, köztük az elnöki palota és néhány állami tisztviselő otthona már elkészült, a repülőteret és a díjköteles utat viszont még építik.

Az új főváros létrehozásába 2022-ben vágtak bele, de közben számos nehézség merült fel a megvalósításban nélkülözhetetlen külföldi befektetők megnyerésével kapcsolatban. A kormány beleegyezését adta ahhoz, hogy a teljes költségvetésnek csupán az ötödét fedezze az állam. A projekt első külföldi befektetése, a kínai Delonix Group ingatlanfejlesztő vállalattól szeptemberben érkezett meg. A vállalat mintegy 500 milliárd rúpiát (12 milliárd forintot) fordít egyebek között hotelek és irodák építésre Nusantarában.

Sok a természeti probléma a mostani főváros körül

Az indonéz főváros átköltöztetésének indokai között szerepel, hogy egy 2021-es tanulmány szerint a Jáva-tenger partján fekvő Jakarta évente hat centimétert süllyed. 

Megfelelő ellenintézkedések nélkül 2050-ig Jakarta negyede víz alá kerülhet. 

Jakarta a világ egyik legsűrűbben lakott városa, az agglomerációt is beleszámítva harmincmillióan élnek benne. Ugyanakkor nagy a kockázata a földrengéseknek, mert egy földtani törésvonal közelében fekszik. Nusantara a Föld harmadik legnagyobb szigetén, a különleges élővilágáról ismert Borneo keleti partján épül. A sziget területén három ország, Indonézia mellett Malajzia és Brunei osztozik. Környezetvédő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy Indonézia politikai központjának áthelyezése komoly ökológia károkat okozhat a régióban.

Az új főváros építését még 2019-ben jelentették be és az eredeti tervek szerint a kormányzati intézmények hálózata 2024-re átköltözött volna az új fővárosba.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.