BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iránnak kémkedő izraelieket tartóztattak le – évek óta szállították az információt

A gyanúsítottak között van egy katona is. Az Iránnak kémkedők az évek során több százezer dollárt kaptak, részben kriptovalutában.

Hét izraeli állampolgárt tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kémkedtek Irán számára, és több száz feladatot hajtottak végre Teherán megbízásából. A gyanúsítottak mind zsidó származásúak, és Haifában vagy az ország északi részén élnek. 

Iránnak kémkedő izraelieket tartóztattak le – évek óta szállították az információt
Iránnak kémkedő izraelieket tartóztattak le – évek óta szállították az információt / Fotó: AFP

A letartóztatottak között van egy katona, aki dezertált a hadseregből, valamint két kiskorú is. A felnőtt gyanúsítottak nevei: Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe és Yigal Nissan – írja a The Times of Israel.

A gyanúsítottak ellen az a vád, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bázisairól és létesítményeiről több információt is kiszivárogtattak, 

mint például a tel-avivi Kirya védelmi főhadiszállásról, valamint a Nevatim és a Ramat David légibázisról, illetve a Vaskupola rakétaelhárító akkumulátorjainak helyszíneiről. A Nevatim bázist idén több alkalommal is iráni rakétatámadások érték, a Ramat David bázis pedig a Hezbollah célpontja volt.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak iráni hírszerzési ügynökségekkel álltak kapcsolatban, és széles körű feladatokat hajtottak végre nekik, amiért több százezer dollárt kaptak, részben kriptovalutában.

A hatóságok szerint néhány gyanúsított már két éve kémkedik Irán számára, és mindannyian a háború kezdete óta végeztek kémtevékenységet. Az államügyészség elmondta, hogy 

az elmúlt évek egyik legsúlyosabb kémtevékenységéről van szó, 

amelyet vizsgáltak. Az ügyészek pénteken vádat kívánnak emelni a gyanúsítottak ellen nemzetbiztonsági bűncselekmények miatt, és kérik, hogy a jogi eljárás végéig őrizetben tartsák őket.

Izrael a Hezbollah bankhálózatát vette célba

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel több száz bejrúti lakos kényszerült elhagyni otthonát, miközben robbanások sorozata rázta meg a libanoni fővárost. Izrael a libanoni Hezbollah csoport pénzügyi műveleteihez kapcsolódó helyszínek megtámadására készült, és felszólította az embereket, hogy azonnal hagyják el ezeket a területeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.