BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megszólalt a világ Irán megtámadásáról: ezt kérték Teherántól

Az Irán elleni szombat hajnali izraeli légitámadást követően több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konfliktus azonnali lezárására szólította fel a feleket.

Az Irán elleni szombat hajnali izraeli légitámadást követően több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konfliktus azonnali lezárására szólította fel a feleket.

Irán, Izrael, megtámadás
Megszóltalt a világ Irán megtámadásáról: ezt kérték Teherántól / Fotó: AFP

Az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben támogatja a zsidó állam önvédelemhez való jogát – jelentette ki izraeli kollégájának Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A Pentagon közleménye szerint Austin telefonon egyeztetett a fejleményekről Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette Amerika „sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett”. Világossá tette azt is, hogy Washington rendületlenül hozzájárul a térségben állomásozó amerikai katonák és létesítmények, valamint Izrael és más partnerállamok védelméhez Iránnal és a Teheránból támogatott terrorista csoportokkal szemben. Egyúttal eltökélt abban is, hogy „megakadályozza, hogy bármely szereplő kihasználja a feszültségeket vagy kiterjessze a konfliktust a régióban” – fűzte hozzá. 

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője az AP hírügynökségnek azt mondta, az amerikai kormány szerint a szombati izraeli műveletnek „le kell zárnia” az Izrael és Irán közötti katonai konfliktust. 

Teheránnak ugyanakkor számolnia kell a „következményekkel” abban az esetben, ha az izraeli légitámadásra válaszlépéseket tesz

– jegyezte meg. A tisztviselő emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze az izraeli művelethez, amelyet átfogónak, célzottnak és precíznek nevezett. 

Szintén önmérsékletre szólította fel szombaton mindkét felet Keir Starmer brit miniszterelnök. A jelenleg az egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség szamoai csúcstalálkozóján tartózkodó kormányfő kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát az iráni agresszióval szemben, másfelől óva intette Teheránt a katonai válaszcsapástól. 

Szaúd-Arábia elítélte, valamint Irán szuverenitásának és a nemzetközi törvények megsértésének minősítette a szombati izraeli katonai műveletet. Rijád maximális önmérsékletre szólított fel minden érintett felet, a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy tegyen mielőbb lépéseket a térségbeli konfliktusok deeszkalációja érdekében.

Pakisztán határozottan elítéli Izrael támadását az Iráni Iszlám Köztársaság ellen. 

Ezek a csapások aláássák a regionális békéhez és stabilitáshoz vezető utat, és veszélyes eszkalációt is jelentenek egy amúgy is ingatag régióban

– hangsúlyozták a pakisztániak. Felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy töltse be szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában, és tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy véget vessen az izraeli meggondolatlanságnak és bűnözői magatartásnak a térségben.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Izrael hadserege katonai csapást mért Iránra az éjjel. Ez a régóta ígért megtorlás azért, mert Irán október 1-jén rakéták százait zúdította a zsidó államra. Fontos kiemelni, hogy a hírek szerint az izraeliek az akciót megelőzően értesítették az irániakat, ami arra utal, hogy nem akarnak totális háborút Netanjáhúék.

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, az izraeli harci repülőgépek 

  • katonai célpontokat, 
  • elsősorban rakéta-
  • és légvédelmi rendszereket bombáztak.

Teherán később úgy fogalmazott, a zsidó légierő korlátozott károkat okozott, a támadásra sikeresen reagált az iráni integrált légvédelmi rendszer.

Magyarország teheráni nagykövetségének személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása. Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre.

Mégis vannak halottak, itt a támadás részletei

Két iráni katona életét vesztette a szombat hajnalban Irán több területén katonai objektumok ellen végrehajtott izraeli légicsapásokban, a támadás ugyanakkor nem okozott jelentős károkat a katonai objektumokban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.