BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Izraeli légicsapás: két iráni katona vesztette életét a támadásban

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután hadserege október elsején mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Két iráni katona életét vesztette a szombat hajnalban Irán több területén katonai objektumok ellen végrehajtott izraeli légicsapásokban, a támadás ugyanakkor nem okozott jelentős károkat a katonai objektumokban – közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

Teherán szerint az izraeli légicsapások csak korlátozott mértékben okoztak károkat / Fotó: AFP

A jelentés szerint az izraeli erők a Teherán, Huzesztán és Ilám tartományban lévő katonai létesítményeket vették célba, annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló kockázatos akciókat.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a több hullámban zajló hajnali támadássorozatot, amely így csak korlátozott mértékben okozott károkat Irán katonai infrastruktúrájában. A légitámadások két katona áldozata harc közben esett el.

Az iráni külügyminisztérium közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte a katonai célpontokra mért izraeli támadást, és hangsúlyozta: joga és kötelessége megvédeni magát a külső agresszív cselekményekkel szemben. Hozzátette ugyanakkor, hogy Teherán elismeri 

a regionális békével és biztonsággal kapcsolatos felelősségét.

Az iráni állami média beszámolói szerint hajnalban robbanásokat és légvédelmi tevékenységet lehetett hallani Teherán közelében és a 15-20 millió lakosú főváros központjában is, felvételeket azonban nem mutattak a keletkezett károkról. A Farsz iráni hírügynökség szerint Teherántól délre és délnyugatra fekvő katonai támaszpontok voltak a támadások célpontjai.

Az iráni légügyi hatóság hajnalban lezárta az ország légterét, délelőtt – a légicsapásokat követően – azonban elrendelte a polgári légi közlekedés újraindítását. Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután hadserege október elsején mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért. 

Az izraeli média beszámolói szerint az Irán ellen szombat hajnalban végrehajtott légitámadás több órán át, több hullámban zajlott, a harci repülőgépek Izraelt fenyegető katonai célpontok, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat Iránban.

Szijjártó Péter felhívást tett közzé Iránnal kapcsolatban

A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette: Magyarország teheráni nagykövetségének személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása az Izrael által elkövetett támadásban. Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.