BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraelt ismét megtámadták, a zsidó állam pedig Gáza-szerte rakétákat lőtt ki

Izrael szerint a Supernova zenei fesztivál ellen elkövetett terrortámadás egyéves évfordulójára a Hamász újabb akciókra készült.

Izrael rakétafenyegetésre hivatkozva hétfőn bombázta a Hamász célpontjait Gáza-szerte. A zsidó állam szerint a Supernova zenei fesztivál ellen elkövetett terrortámadás egyéves évfordulójára a terrorcsoport újabb akciókra készült.

Libanon, Izrael, légicsapás
A Hamász célpontjait támadta meg Izrael Gáza-szerte / Fotó: AFP

A hét végén az izraeli hadsereg csapatokat küldött Gáza északi részeibe, az Irán által támogatott terrorszervezet hatalmas veszteségeket szenvedett a háború kitörése óta: nagyjából a 35 ezer terroristának körülbelül a fele halt meg – írta a Bloomberg. 

Kilenc ember megsebesült a Hezbollah rakétatámadásában Izrael északi részén, közülük nyolcan Haifában, kilencen pedig Tibériásban.

A The Jerusalem Post beszámolt arról, hogy a támadásban a nyolc haifai lakos került kórházba, a támadásban közvetlenül találat ért egy éttermet is. Egy 13 éves gyermek könnyű sérüléseket, két másik áldozat pedig közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, hárman  könnyű sérülést szenvedtek.

Benjámín Netanjáhú kormánya várhatóan 

a következő napokban megtorolja Irán múlt heti rakétatámadását. Közel kétszáz rakétát lőttek ki a zsidó államra, Tel-Aviv egyik épülete közvetlen találatot kapott. 

Az izraeli miniszterelnök vasárnap az észak-izraeli katonáknak nyilatkozva megfogadta, hogy több fronton folytatja a harcokat. 

„Egy évvel ezelőtt szörnyű csapást szenvedtünk” – mondta az izraeli kormányfő . „Azóta megváltozott a valóságunk. Az egész világ le van döbbenve azoktól a csapásoktól, amelyeket ellenségeinkre mértünk” – fogalmazott Benjámín Netanjáhú.

A Hamász tavaly október 7-én támadta meg a Reim melletti Supernova zenei fesztivált, ahol válogatás nélkül lőttek a menekülő fiatalokra, majd a határ menti településeket is megtámadták. 

A terrorszervezet összesen 1200 embert ölt meg, és 250 civilt elhurcolt a Gázába. Száz túszt nem tudtak még kiszabadítani.

A háborús konfliktusban eddig 42 ezer embert ölt meg az izraeli hadsereg a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint, amely nem tesz különbséget polgári és harci áldozatok között.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah azzal dicsekedett, hogy a Hamász támadása „70 évvel visszavetette a cionista rezsimet”. Gáza északi, a palesztin terület legnépesebb részén a háború kezdete előtt Izrael fokozta a légi és földi támadásokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.