BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezt kapta a világ a százéves Carter elnöktől: kézműves sör és diszkont-légitársaságok

Hiába vezette csak egy cikluson keresztül az Egyesült Államokat, Jimmy Carter öröksége ma is érezhető. Neki köszönhetően lett széles körben elérhető a légi közlekedés, de a kézműves sörök vagy a csomagküldés terjedésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyarok mindig azért fognak emlékezni a századik születésnapját október 1-jén ünneplő Jimmy Carterre, mert ő adta vissza hazánknak a Szent Koronát, a volt elnök döntéseinek számos más, napjainkban is létező jelenséget köszönhetünk.

Former US President Jimmy Carter arrives to sign his new Book "A Full Life: Reflections at Ninety" at Barnes & Noble on 5th avenue in New York on July 7, 2015. PHOTO/ KENA BETANCUR (Photo by KENA BETANCUR / AFP)
Kevesen gondolnak Jimmy Carterre a dereguláció bajnokaként / Fotó: AFP

Jimmy Carter alatt indult el a dereguláció folyamata

A volt elnök ugyan megbukott az 1980-as elnökválasztáson Ronald Reagannel szemben, így mindössze négy évig vezette az Amerikai Egyesült Államokat, öröksége sok szempontból ma is érezhető. Bár a deregulációt sokan hajlamosak utódaihoz, így Reaganhez és Bill Clintonhoz kötni, a folyamat Carter elnöksége alatt indult útjára. Még az inkább a republikánusok mellett álló The Wall Street Journal is arról ír születésnapi köszöntőjében, hogy 

a volt elnök lépéseit és azok hatását az 1983-tól 2008-ig tartó amerikai növekedésre nem ismeri el eléggé az utókor.

Carter az elnöksége alatt olyan szektorok szabályozási terheit csökkentette, mint a légitársaságok, a közúti és vasúti szállítmányozás, az olaj- és gázipar vagy a kommunikáció. Ennek a lazításnak köszönhető többek között a csomagküldés felfutása vagy éppen a repülés elérhetővé válása a tengerentúlon. 

A libertariánus Reason magazin egy korábbi írása pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az otthoni sörfőzés legalizálásával Carter indította el a kézműves sörök robbanását is, ami csaknem a mai napig tartó lendületet adott a kisebb főzdék terjedésének. A hetvenes évek inflációját végül letörő Paul Volcker kinevezése a Fed élére szintén még Jimmy Carter elnöksége alatt történt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.