BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
biden hurrikán ramstein

Joe Biden miatt elmarad a történelmi Ukrajna-csúcs

Joe Biden lemondta az útját, és a többi résztvevő is követte. Az amerikai elnöknek ugyanis a hazáját ostromló hurrikánok elleni védelmet és a károk eltakarítását kell felügyelnie. Egyelőre nem ismert, hogy a ramsteini csúcs mikor lesz megtartva.

Elhalasztották Ukrajna legfontosabb nyugati szövetségeseinek szombatra tervezett csúcstalálkozóját, amelyet a németországi Ramstein légibázison tartottak volna, miután Joe Biden amerikai elnök lemondta az útját, hogy kormánya az Egyesült Államok déli részét letaroló hurrikánokra tudjon fókuszálni.

biden hurrikán ramstein
Bidennek a hazájára lesújtó hurrikánokkal kell foglalkoznia, így az egész ramsteini Ukrajna-csúcsot elhalasztják / Fotó: AFP

A Fehér Ház közleménye szerint Bidennek a lecsapó Milton szupervihar előkészületeit, illetve a két hete több mint kétszáz halálos áldozatot követelő és több százmilliárd dollárnyi kárt okozó Helene hurrikán utáni segítségnyújtást kell felügyelnie, így nem tud megjelenni a találkozón.

A 2024. október 12-i eseményt elhalasztják. Egyelőre nem ismert, hogy a részt vevő nemzetek mikor tartanák meg ezt a találkozót 

– idézte a Ramstein légibázison működő amerikai közkapcsolati iroda közleményét a Reuters.

A Kijev fegyveradományozóit tömörítő Ramstein-csoport az eddigi legmagasabb szintű találkozójára ült volna össze Biden október 10–13-i németországi látogatásának margóján, ami közel 40 éve az első amerikai állami látogatás lett volna.

Az USA-t romba döntő természeti csapások miatt azonban a történelmi csúcs elmarad, és nem biztos, hogy pótolni fogják.

A Milton hurrikán miatt késhet Ukrajna támogatása

A találkozó célja az volt, hogy hangsúlyozzák Kijev megingathatatlan támogatását Oroszországgal szemben egy olyan időszakban, amikor az ukrán fegyveres erőkre hatalmas nyomás nehezedik, csapataik pedig egyre magasabbra halmozzák a veszteségeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleménye szerint a találkozón Ukrajna bemutatta volna a legújabb „győzelmi tervét”, amellyel állítólag le tudnák zárni a több mint két éve tartó konfliktust.

A szombati találkozó ráadásul a tervek szerint Biden, Zelenszkij és Olaf Scholz német kancellár nyilvános felszólalásával kezdődött volna, ami megerősítette volna a nyugati összefogást Kijev mögött – amelyen a háború elnyúlásával egyre több repedés látszik.

Milton hurrikán: újabb szupervihar tarolja le az Egyesült Államokat

Az ötös kategóriájú Milton heves esőzések, szélviharok és áradások sorozatát hozhatja a déli államokba. Két héten belül ez lenne a második nagyméretű hurrikán, amely letarolhatja Floridát.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.