BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely váratlan bejelentést tett a budapesti olimpiáról

Erre kevesen számítottak. Fordulat látszik a budapesti olimpia ügyében, Karácsony Gergely sajtótájékoztatón hirdetett meg egy lehetséges budapesti olimpiát.

Budapestnek meg kell vizsgálnia, hogy mit jelente egy olimpia megrendezése a számára – erről beszélt Karácsony Gergely pénteken.

Karácsony
Karácsony Gergely váratlan bejelentést tett a budapesti olimpiáról / Fotó: AFP

A főpolgármester azt mondta, hogy ez az ügy nem egy a sok közül a magyar politika mocsarában. Meg kell érteni, mi az olimpia koncepciója, és bízik benne, hogy konszenzusra sikerül jutni. Hangsúlyozta, hogy az olimpiára való felkészülés folyamata történelmi jelentőségű, és ez meghaladja a jelenlegi budapesti és országos vezetés mandátumát. „Még Párizs számára is történelmi előrelépés volt a nyári olimpia, és ez a lehetőség Budapest számára is ott van.”

Karácsony Gergely váratlan bejelentést tett a budapesti olimpiáról

Karácsony Gergely mostani nyilatkozata fordulatnak tekinthető, legalábbis az olimpiával kapcsolatos korábbi megszólalásai kevesebb nyitottságot tükröztek. Ő azonban ezt a megközelítést visszautasította, és most arról beszélt, hogy már 2015-ben sem zárkózott el egy budapesti olimpia elől.

Kiemelte, hogy 2025 őszéig kellene dűlőre jutni abban, hogy Budapest megpályázza-e az olimpiát, 

a lebonyolítás 2036-ban vagy 2040-ben is lehet, de 2044-re is csúszhat.

Egy biztos, Budapest a következő nyári európai játékokat célozza meg. Arról is beszélt, hogy előzetesen budapesti népszavazás kiírását tartja ideálisnak. Azt is mondta, hogy felmerülhet országos népszavazás is.

Csakhogy 2017-ben éppen egy olimpiaellenes hangulat miatt már meghiúsult egy olimpiai pályázat. Karácsony Gergely szerint azonban azóta megépült minden szükséges sportlétesítmény vagy legalábbis 95 százalékos készültséget mutat. Az infrastruktúra hiányzik. „Budapest sok sport-világeseménynek adott és ad otthon. De nem gondolom, hogy a kajak-kenu versenyeket nem lehetne elvinni Szegedre. Ma már az olimpia teljesen mást jelent, mint 2017-ben, mert nem a városokat szabják a játékokhoz, hanem fordítva. Ezt ismerte fel a nemzetközi olimpiai bizottság is.”

Kifogásolta ugyanakkor, hogy a kormányzat szerinte nem teljesítette, amit a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatásához ígért, például az egészséges Budapest program forrásainak mintegy felét adta oda. Már csak ezért is új alapra kell helyezni Budapest és a kormány együttműködését, ha valóban az olimpia a cél. Ki kell nyitni a diákváros megépítését is, amiről 2026-ra meg kell állapodni, és akkor el tud készülni egy budapesti olimpia rajtjára. Megjegyezte, hogy szerinte nincs még egy olyan város, amely ilyen szinten készen áll egy olimpiára úgy, hogy még sosem rendezett ilyen játékokat.

A mostani fejlemény háttere, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság csütörtökön megkereste a fővárost, hogy kapcsolódjon be egy esetleges olimpiai rendezés megtervezésének folyamatába. Karácsony Gergely most azt mondta, hogy csak olyan olimpia megrendezése merülhet fel, amely mögött többségi társadalmi támogatottság van. Ezt úgy kívánják megteremteni, hogy a sport helyett arra koncentrálnak, hogyan tudja megmutatni magát Budapest a világnak.

A felhívás most arról szól, hogy milyen olimpiát lehet közösen elképzelni. Ez jelenleg nem jelent elköteleződést, éppen ezért sem lehet nemet mondani az olimpia bizottságok felkérésének. Jövő hét szerdán a Fővárosi Közgyűlés összeül, Karácsony Gergely pedig arra tesz javaslatot, hogy a közgyűlés üljön tárgyalóasztalhoz, és nyisson párbeszédet a budapesti olimpiáról. „A közgyűlésnek nem arról kell dönteni, hogy akar-e olimpiát, hanem hogy nekikezd-e a tárgyalásnak. Szerintem a nyitottságra nyitottsággal kell reagálni, arra teszek javaslatot, hogy ez a folyamat elinduljon” – szögezte le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.