BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakhatási nehézség: mi a helyzet Magyarországon és az Európai Unióban

Magyarországon kevesebb az állandó fedél nélküli személy mint az Európai Unió gazdag országaiban. A lakosság csak két tagállamban számolt be arról, hogy hazánkénál biztosabb a lakhatása.

Szomorú adat derült ki, amikor tavaly felmérték a lakhatási helyzetet az Európai Unióban. Az önbevalláson alapuló kutatásban a 15 évesnél idősebb uniós polgárok 4,9 százaléka számolt be arról, hogy addigi élete során került már olyan helyzetbe, amikor biztos fedél hiányában átmeneti szálláson hajtotta álomra a fejét. Magyarországon ez 0,8 százalék, ami a legkisebb arány a 27 tagállam közül – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közleményéből.

Rising,High,Cost,Of,Living,In,Low,Poor,Income,Asia
Magyarországon eltörpül a lakhatási nehézség az unió átlagához képest / Fotó: Shutterstock

A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek kitettek esetében Magyarországon 2,1 százalék, míg a nem veszélyeztetett csoportban 0,5 százalék nyilatkozott életében valamikor fennállt lakhatási nehézségről, aminek az átlaga a 0,8 százalék. Az Európai Unióban ezek a számok sorban 8,5 százalék, 3,9 százalék és 4,9 százalék.

Az Eurostat felmérte a bérleti nehézség szintjét is, ami akkor áll fenn, ha egy személy a megelőző 12 hónapban nem tudta saját forrásaiból fedezni a lakhatási költségeit hitel nélkül.

A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek kitettek esetében Magyarországon 11,9 százalék, míg a nem veszélyeztetett csoportban 1,9 százalék nyilatkozott életében valamikor fennállt lakhatási nehézségről, aminek az átlaga 4,7 százalék. Hazánk ezzel az ötödik legkisebb számot hozta a 27 tagállam közül. Az Európai Unióban ezek a számok sorban 23,3 százalék, 13 százalék és 8 százalék. 

A fiatalok feje fölött a legbizonytalanabb a tető

Uniós szinten a 16–29 évesek és a 30–54 évesek számoltak be a legnagyobb arányban a kérdezést megelőző 12 hónapban bérleti nehézségekről, előbbi 14,8 százaléka, utóbbi csoport 14,7 százalék állított ezt. Az 55–64 évesek körében 12,8 százalékra mérséklődik ez a bizonytalanság, míg a 64 évesnél idősebbek esetében ez mindössze 6,7 százalék volt.

A kutatásban lakhatási nehézségként azt a helyzetet határozták meg, amikor valakinek nem volt saját vagy bérelt lakása, így

  • kénytelen volt barátoknál, illetve családtagoknál lakni,
  • szükség- vagy átmeneti szálláson lakni,
  • olyan helyen élni, amely nem minősül állandó lakhelynek,
  • nyilvános helyen aludni.

Az előre nem látható események, például természeti katasztrófák vagy vészhelyzetek miatti ideiglenes lakóhely-változtatást nem számították a kategóriába azok esetében, akik később visszatérhettek állandó lakhelyükre.

A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek személyek

A lakhatási nehézségekkel küzdők aránya lényegesen magasabb, 8,5 százalék volt a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett személyek esetében. Míg a nem veszélyeztetett csoportban 3,9 nyilatkozott arról, hogy már szembesült lakhatási nehézséggel az élete során.

A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek leginkább kitett személyek aránya a gazdagabb országokban nagyobb: a listát Dánia (18,4 százalék), Finnország (17,5 százalék) és Franciaország (17,1 százalék) vezeti. A legalacsonyabb arányt Lengyelországban (1,9 százalék), Olaszországban (2 százalék) és Magyarországon (2,1 százalék) figyelték meg.

A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett személyek esetében a 30-54 évesek körében 27,7 százalékos volt a bérleti nehézségek aránya, ezt követte az 55-64 évesek 24 százaléka és a 16-29 évesek 22,1 százaléka. A 64 évesnél idősebbek körében a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek közül 12,9 százalék számolt be bérleti nehézségről, ami a legalacsonyabb szám.

Minden korosztályban a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett személyek számoltak be leginkább bérleti nehézségről. Ez a tendencia azonban az életkor előrehaladtával csökkent.

A kollégiumi helyek bővítésével és az Airbnb szabályozásával lépne a kormány a megfizethető lakhatás érdekében

Az Airbnb-k miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, ennek következtében jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.