BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meloni: Olaszország példát mutat

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a parlament felsőházában mondott beszédet, felszólalásában kitért a Sea Watch olasz szekciójának kritikájára. A szervezet bírálta a táborokat, amelyek Albániában a két ország közötti megállapodás alapján jöttek létre.

Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden a római szenátusban kijelentette: büszke arra, hogy Olaszország példát mutat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben, miután megnyíltak a Róma és Tirana közötti megállapodás alapján felállított befogadó táborok Albániában.

Meloni gátat szab a migrációnak / Fotó: AFP

Meloni hangsúlyozta, hogy Franciaország, Németország, Nagy-Britanni és Svédország is érdeklődést mutatott az olasz modell iránt, amelynek értelmében Róma Európa területén, de nem uniós országban hozott létre táborokat. Meloni szerint a számok önmagukért beszélnek: tavalyhoz képest az idén már 60 százalékkal csökkent az érkezések száma az észak-afrikai államokkal kötött megállapodásoknak köszönhetően.

Az olasz kormányfő a német Sea Watch német civil szervezet bírálataira reagálva kijelentette, hogy szerinte kiderült az igazság az illegális migrációban szerepet vállaló civil szervezetekről és finanszírozóikról. Giorgia Meloni szégyenteljesnek nevezte a Sea Watch kijelentéseit, miszerint a parti őrség emberei az igazi emberkereskedők.

A miniszterelnök úgy vélte, a Sea Watch le akarja járatni az észak-afrikai országok és Olaszország parti őrségei tagjainak munkáját, és szabad utat enged az emberkereskedőknek, akiket a Sea Watch ártatlanként tüntet fel, mintha véletlenül találnák magukat egy illegális bevándorlókkal teli csónakban.

A ma megnyitott táborokba a következő órákban érkezik meg az első csoport, tizenhat egyiptomi és bangladesi férfi. A Földközi-tengeren vette fel őket az olasz parti őrség, és az olasz haditengerészet szállítja őket az albániai Shengjin táborába.

A kormányfő szolidaritását fejezte ki a közlekedésügyi tárcát vezető Matteo Salvininek és a hatáskörébe tartozó parti őrségnek, amelyek folyamatos és részrehajló támadás alatt vannak politikailag elkötelezett szervezetek részéről, amelyek mindenkit gyűlölnek, aki a tömeges illegális bevándorlás megállításán dolgozik.

Frontex: csökkent az illegális migránsok száma

Az év első kilenc hónapjában 42 százalékkal, 166 ezerre csökkent az Európai Unió külső határain az illegális határátlépések száma – derült ki az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex által kedden közzétett előzetes adatokból. A migrációs nyomás leginkább az EU keleti, szárazföldi határainál nőtt, 192 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.