BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Modi Putyin Hszi

Modi szerint a BRICS nem lehet a nyugati szervezetek alternatívája

Az indiai miniszterelnök a BRICS-tagállamok Oroszországban rendezett csúcstalálkozóján hangsúlyozta, hogy nem cél a globális intézmények leváltása. Modi az olcsó olajért az oroszoknak, a csúcstechnológiáért az amerikaiaknak kénytelen gesztusokat tenni.

India miniszterelnöke, Narendra Modi kijelentette, hogy a BRICS-nek nem szabad a globális szervezetek alternatívájaként kiállnia, még akkor sem, ha az alapító tagok, mint Oroszország és Kína, megpróbálják bővíteni a csoportot, hogy aláássák az Egyesült Államok vezette globális rendet – jelentette a Bloomberg.

Modi Putyin Hszi
Narendra Modi indiai miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a BRICS-csúcson, Kazanyban / Fotó: AFP

Óvatosnak kell lennünk, hogy erről a szervezetről ne olyan kép alakuljon ki, amely szerint megpróbálja leváltani a globális intézményeket 

– mondta Modi szerdán az oroszországi Kazanyban a BRICS-csúcstalálkozó zárt plenáris ülésén. A csoportnak inkább intézményi reformokkal lenne célszerű foglalkoznia, ilyen példálul az ENSZ Biztonsági Tanácsa – mondta. 

Modi – gesztusok az oroszoknak, gesztusok Amerikának

Modi kénytelen kettős játékot játszani; gesztusokat tenni Oroszországnak – az olcsó olajért cserében –, valamint az Egyesült Államoknak is, amely hozzáférést biztosít a legmodernebb technológiához. Kína és India is a kapcsolatok normalizálásának útján halad a négyéves határzár után, Modi és Hszi Csin-ping kínai elnök hosszú évek mosolyszünete után szerdán tartotta első kétoldalú tárgyalását.

Oroszország ezen a héten ad otthont az első csúcstalálkozónak azóta, hogy 

  • a Brazíliát, 
  • Oroszországot, 
  • Indiát, 
  • Kínát és 
  • Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport 

kilenctagúvá bővült az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Egyiptom és Etiópia hozzáadásával. A szervezetbe felvételét kérte Törökország is, a csúcson jelen van Erdogan török elnök is.  Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a nagyobb csoport egy „többpólusú világot” képvisel, amely jobban reprezentálja a nemzetközi közösséget.

Modi azt mondta, hogy a BRICS-országok fejlődésével „példát kell mutatniuk a világnak”, egyesülve a globális szervezetek reformjára irányuló felhívásokban. 

Azt kell üzennünk a világnak, hogy a BRICS nem megosztó szervezet, hanem olyan, amely az emberiség érdekében dolgozik 

– tette hozzá.

A szervezet bővítésével kapcsolatban Modi jelezte, hogy az újonnan csatlakozni vágyókat inkább „partnerországként”, mintsem teljes jogú tagként látná szívesen.

Gáza miatt aggódnak, Ukrajnáról semmi

A BRICS-csúcstalálkozó kazanyi nyilatkozata külön is kiemelte aggodalmait a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. (Az ukrajnai háborúról mindössze egyetlen semmitmondó mondatot tartalmaz a dokumentum.) A tagországok megismételték „súlyos aggodalmukat” a megszállt palesztin területen kialakult humanitárius válság miatt, arra hivatkozva, hogy az „izraeli katonai offenzíva” miatt fokozódott az erőszak a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Ez a nyilatkozat szerint a „polgári lakosság tömeges meggyilkolásához és megsebesítéséhez, kényszerű lakóhelyelhagyáshoz és a polgári infrastruktúra széles körű megsemmisítéséhez” vezetett.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.