BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
nato, mark rutte

Oroszországtól kőhajításnyira atomgyakorlatozik a NATO

Az Északi-tenger felett tartott gyakorlatban 13 ország venne részt. A NATO közleménye szerint az orosz határtól mindössze 900 kilométerre fognak atomtölteteket használni.

A NATO a jövő héten egy régóta tervezett nagyszabású nukleáris gyakorlatot tart - közölte a szövetség vezetője csütörtökön, néhány héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy megváltoztatja hazája atomdoktrínáját, hogy elriassza Ukrajna nyugati szövetségeseit az országa elleni támadásoktól.

nato, mark rutte
Mark Rutte NATO-főtitkár szerint a gyakorlattal Oroszországot próbálják elrettenteni / Fotó: AFP

A „Steadfast Noon” gyakorlat hétfőn kezdődik és körülbelül két hétig tart. A gyakorlatot Belgium és Hollandia vezeti, nyolc katonai bázist használ, és 13 nemzet kétezer katonája és 60 repülőgépe vesz részt benne. A gyakorlatot több mint egy évtizede minden évben nagyjából ugyanabban az időpontban tartják.

Az akcióban bombázók és vadászrepülőgépek vennének részt, nukleáris robbanófejekkel a fedélzetükön, ám éles lőszert nem használnának. A gyakorlat nagy részét Oroszországtól mintegy 900 kilométerre, az Északi-tengeren tartják.

Egy bizonytalan világban létfontosságú, hogy teszteljük és megerősítsük a védelmünket, hogy ellenfeleink tudják: a NATO készen áll és képes reagálni bármilyen fenyegetésre 

- nyilatkozta Mark Rutte, a NATO új főtitkára az Assoicated Press-nek.

Angus Lapsley, a NATO védelmi politikáért és tervezésért felelős főtitkár-helyettese szerint a gyakorlat célja annak bizonyítása, hogy a szövetség 32 tagországát fenyegető bármilyen fenyegetés elhárítására való képessége hiteles, amit „bármelyik ellenfélnek valóban rendkívül komolyan kell vennie”.

Lapsley elmondta, hogy a NATO figyelemmel kíséri Észak-Korea nukleáris hatalommá válását, Kína nukleáris képességeinek gyors bővülését és az iráni fejleményeket - „de nyilvánvalóan a legjobban Oroszország aggaszt minket”.

A NATO-főtitkár meghirdette a nukleáris elrettentés politikáját

A nukleáris elrettentés politikájához térne vissza a NATO, legalábbis Jens Stoltenberg erre utalt egy beszédében. A főtitkár közölte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének erőt kell mutatnia.

 

 

NATO

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.