BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csitul a helyzet Kína és Tajvan közt: Peking újabb kereskedelmi korlátozásokat vezetne be

Tajvan államfője csütörtökön az ország nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Kínának nincs joga Tajvan képviseletére. Kína erre reagálva fenyegette meg Tajvant, hogy további kereskedelmi korlátozásokat vezetne be.

Kína újabb kereskedelemkorlátozó intézkedések bevezetésének a lehetőségeit vizsgálja Tajvannal szemben – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szombaton, két nappal azután, hogy Peking elítélte Laj Csing-tö tajvani elnök beszédét. Az államfő csütörtökön Tajvan nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Kínának nincs joga Tajvan képviseletére, mivel „nem alárendeltjei egymásnak”.

Taiwan National Day 2024, Nem csitul a helyzet Kína és Tajvan közt: Peking újabb kereskedelmi korlátozásokat vezetne be
Nem csitul a helyzet Kína és Tajvan közt: Peking újabb kereskedelmi korlátozásokat vezetne be / Fotó: Anadolu via AFP

A tajvani elnök hangsúlyozta, hogy kész „ellenállni az annexiónak” vagy a tajvani szuverenitás megsértésének. Ugyanakkor hozzátette: kormánya továbbra is támogatni fogja a Tajvan és Kína közötti párbeszédet és cserekapcsolatokat, mivel a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartására törekszik.

Szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium honlapjára feltett közlemény hangsúlyozza, hogy 

a tajvani kormányzó párt nem tett semmilyen gyakorlati intézkedést a szárazföldi Kínára vonatkozó kereskedelmi korlátozások feloldására, 

és azért, hogy az illetékes kínai osztályok további intézkedések meghozatalát tanulmányozzák a szárazföldi Kínával szembeni tajvani kereskedelmi akadályok alapján. Még csütörtökön, a tajvani elnök beszédének elhangzása után a kínai külügyminisztérium leszögezte, hogy Tajvan „nem rendelkezik úgynevezett szuverenitással”, mivel Kína része, és hangsúlyozta, hogy Laj Csing-tö a Peking és Tajpej közötti történelmi kapcsolatok „szándékos megszakítására” törekszik.

Kína folyamatosan indokot keres Tajvan ellen

Peking szeptember közepén azzal vádolta meg Berlint, hogy növeli a biztonsági kockázatokat a Tajvani-szorosban, hogy két német hadihajó áthaladt a Tajvant Kínától elválasztó vízi úton. Li Hszi, a kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnokságának rangidős kapitánya és szóvivője egy nyilatkozatban hangsúlyozta: „A német fél magatartása növeli a biztonsági kockázatokat és rossz jelzéseket küld.” Hozzátette, Peking csapatai a térségben „határozottan szembeszállnak minden fenyegetéssel és provokációval”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.