BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendezvények, lezárások, ünnepi menetrend – így változik az élet október 23-án

Számos program várja az érdeklődőket a nemzeti ünnepen. Október 23-án többek között ingyenes múzeumokra és forgalomkorlátozásokra is érdemes készülnünk.

Október 23. nemzeti ünnep Magyarországon. Mivel munkaszüneti napról van szó, és az ünnepnap miatt számos rendezvényt tartanak országszerte, a közlekedésben is lesz néhány változás szerdán.

Október 23, nemzeti ünnep, Külügyminisztérium, fényfestés, közlekedés
A lyukas zászló az október 23-i nemzeti ünnep jelképe / Fotó: Illyés Tibor / MTI

Változik a közlekedés – mutatjuk, hogyan

A legnagyobb rendezvényeket ezen a napon is Budapesten tartják, a legtöbb forgalmi változás is a főváros érinti. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint már október 22-én, kedden délutántól lezárások vannak érvényben a Műegyetemnél, a Műegyetem rakparton, továbbá a Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Bem rakpart–Bem József tér útvonalon, október 23-án a reggeli óráktól pedig a Kossuth Lajos térnél, délután a Margit körúton. A lezárások miatt változik az érintett BKK-járatok közlekedése is: több villamos- és buszjárat módosított útvonalon közlekedik kedden és szerdán. A legfontosabb közlekedési információkat a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon lehet követni.

A felsorolt útlezárásoknál, és azok közelében a tömegközlekedés mellett az autósoknak is számolniuk kell forgalomkorlátozásokkal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy ezenkívül több másik helyen is érvényben vannak korlátozások október 22. és október 24 között. A teljes lista a BRFK oldalán található.

A MÁV és a Volánbusz járatain is lesz változás, a vasúttársaság közleménye szerint október 23-án, szerdán az ünnepnapi menetrend érvényes a vasúton. A helyközi buszjáratok munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek.

Változatos programok október 23-án

A nemzeti ünnepen a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul a program. Ezután 10 és 18 óra között a Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig egy korhű Csepel teherautót állítottak ki. A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Az állami rendezvény 10.30-kor kezdődik a Millenáris Parkban. Az ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek. Orbán Viktor miniszterelnök a tervek szerint 11 órakor tart ünnepi megemlékezést. Este 18 órakor a Müpában rendezett díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet. A közmédia mindkét közjogi méltóság beszédét élőben közvetíti.

Azok is találhatnak maguknak programot, akik nem beszédeket szeretnének hallgatni, hanem inkább a látványban gyönyörködni: 16 óra és 23 óra között a Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem „K” épületét fényfestés díszíti majd.

A kultúra iránt érdeklődők is kiélvezhetik a nemzeti ünnepet, ugyanis Magyarországon a nemzeti ünnepeken a múzeumok döntő többsége ingyenesen látogatható. 

Október 23.: így változik a boltok nyitvatartása

A nemzeti ünnepnap alkalmával a boltok országszerte zárva tartanak, a hét többi részében azonban változatlan nyitvatartási időben látogathatók. Vannak üzletek, amelyek október 23-án is várják a vásárlókat. Mutatjuk, melyek ezek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.