BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaf Scholz telefonon egyeztetne Vlagyimir Putyinnal

A hírek szerint a német kormány fontolóra veszi egy telefonbeszélgetés lehetőségét a G20-ak novemberi brazíliai találkozója előtt Vlagyimir Putyinnal. Berlinből azonban még nem érkezett megkeresés a Kremlbe, a beszélgetés tárgya az orosz–ukrán háború lehetséges befejezése.

Olaf Scholz német kancellár csaknem két év után először szeretne telefonbeszélgetést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – számolt be a Die Zeit, német kormányzati körökre hivatkozva. A hírek szerint a német kormány fontolóra veszi egy telefonbeszélgetés lehetőségét a G20-ak novemberi brazíliai találkozója előtt, amelynek témája az orosz–ukrán háború lenne. 

Olaf Scholz német kancellár telefonos egyeztetést kezdeményezhet Vlagyimir Putyinnal / Fotó: AFP

Berlinből azonban még nem érkezett megkeresés a Kremlbe. A Die Zeit emlékeztetett arra, hogy Olaf Scholz lenne az első olyan kormányfő az Ukrajnát erőteljesen támogató országok közül, aki felveszi a közvetlen kapcsolatot Putyinnal, legalábbis ha ez sikerül neki.

Az utolsó telefonbeszélgetés Scholz és Putyin között 2022 decemberében zajlott. Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Boris Johnson volt brit miniszterelnök is utoljára 2022-ben beszélt közvetlenül Putyinnal.

Olaf Scholz német kancellár a ZDF német közszolgálati televíziónak adott, belpolitikai és külpolitikai témákat is érintő, éves nyári interjújában szeptember elején az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy a német kormány továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a következő békekonferenciába Oroszországot is be kellene vonni.

Úgy vélem, hogy most jött el az a pillanat, amikor meg kell beszélnünk, hogyan tudnánk gyorsabban kijutni ebből a háborús helyzetből annál, amit a jelenlegi helyzet mutat

– fejtette ki Scholz. Hozzátette, hogy ehhez újabb békekonferenciára lesz szükség.

Nem sokat késett az orosz válasz. A berlini orosz nagykövet pár nappal később azt mondta, a Kreml kíváncsian várja Olaf Scholz béketervét, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak már volt egy. Mint mondta, a Kreml tudomásul vette Olaf Scholz német kancellár kijelentéseit az Ukrajnáról szóló tárgyalások szükségességéről, de konkrét javaslatot nem kapott.

Emlékezetes, hogy szeptember 27-én Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért New Yorkban.

Vang Ji a Béke barátai csoport alakuló ülésén aggasztónak nevezte az ukrajnai csatatéri fejleményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a béke egyelőre nincs a láthatáron. Rámutatott, hogy a világ, és különösen a globális Dél egyre több országa ismeri fel, hogy nincs megoldás a harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alakuló ülés előtt arról számolt be, hogy Kína és Brazília vezetésével tizenöt ország ül össze New Yorkban, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán. Tájékoztatása szerint mindössze három európai országot hívtak meg: Magyarországot, Franciaországot és Svájcot. A tárcavezető leszögezte:

hazánk támogatja ezt a kezdeményezést, készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában, és a kínai–brazil béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra.

Magyarország miniszterelnöke nagyhatalmakkal karöltve folytathatja békemisszióját – erről a svájci Weltwoche számolt be. Úgy tudják: Orbán Viktor Kínával és Brazíliával közösen dolgozik egy olyan csúcstalálkozón, ahova leültetnék Ukrajnát és Oroszországot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.