BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor Berlinben: annyira zsúfolt a magyar miniszterelnök programja, hogy a találkozó Olaf Scholz kancellárral csak egy a sok közül

Kiderült, miért ment Orbán Viktor Németországba. Folytatódik a magyar kormány Manfred Weber-i értelemben való elszigetelődése.

Orbán Viktor hétfőn Németországba látogatott – erről a magyar miniszterelnök posztolt a közösségi médiában.

orbán, schozl
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Olaf Scholz német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján Berlinben / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ebben „berlini csúcsként” írta le a mai esemény fontosságát. Arról is írt, hogy mozgalmas nap vár rá a német fővárosban:

  1. előbb Balkán-csúcstalálkozó,
  2. utána megbeszélés Scholz kancellárral,
  3. majd interjú.

A programmal 20.45-ig végezni kell – jegyezte meg Orbán Viktor. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a hollandok ellen elért bravúros döntetlen után hétfő este Bosznia-Hercegovina vendégeként folytatja a Nemzetek Liájában. A mérkőzés 20.45-kor kezdődik.

Olaf Scholz egyébként már fogadta is a magyar kormányfőt a Berlini Folyamat tizedik csúcstalálkozóján. Kettejük tárgyalása vélhetően valamikor a délutáni órákban esedékes. Az már vasárnap kiderült, hogy Magyarországot a nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel hívták meg ismét a csúcstalálkozóra.

A Berlini Folyamatot Németország 2014-ben indította útjára azzal a céllal, hogy az uniós bővítést is elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, fenntartsák az integrációs folyamat dinamikáját, továbbá elejét vegyék a térségben erősödő euroszkepticizmusnak. A magyar miniszterelnök más kétoldalú tárgyalásokat is folytat több állam vezetőjével.

Folytatódik Magyarország elszigetelődése

A mai diplomácia események kapcsán érdemes felidézni a múlt héten szerdán lezajlott európai parlamenti vitát Strasbourgban. Manfred Weber, az európai néppárt elnöke egyebek mellett azt vágta a fejéhez Orbán Viktornak, hogy Magyarország izolálódott, és senki nem akar találkozni a magyar kormánnyal, ahogy Budapestre se megy senki. Magyarország egyedül van, a periférián.

A magyar miniszterelnök a felvetés kapcsán akkor keményen reagált és tényszerűen cáfolta Manfred Webert, illetve azt, hogy senki ne találkozna a magyar kormány. „Ön ezt állítja, ami súlyos sértés azokra, akik mégis megtették. Mert ezek szerint ők a senkik. Az ön német kancellárja, a francia elnök, az olasz miniszterelnök. Ők a senkik. Ön zárójelbe teszi a valóságot” – fogalmazott.

Most tehát egy újabb német kancellári találkozóval folytatódik Magyarország elszigetelődése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.