BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ORBÁN Viktor

Orbán Viktor Strasbourgból: erőszakot követnek el Európa ellen

Egy tüntető félbeszakította Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóját. Orbán Viktor szerint egy új gazdasági versenyképességi paktum kellene az Európai Unióban.

A magyar kormányfő elmondta, hogy július 1-jétől – 2011 után másodszor – az Európai Unió soros elnöke Magyarország, és személyesen már második alkalommal vezeti ezt a munkát, és a helyzet sokkal súlyosabb, mint amilyen volt több mint tíz évvel korábban.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Mit látunk ma? Először is Ukrajnában, vagyis Európában dúl egy háború. Súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten, amelynek érezzük a hatásait” – mondta Orbán Viktor. Később egy férfi berohant a sajtótájékoztatóra, és bekiabálta, hogy „mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr?” A 444 megírta, hogy a DK sajtósával jöhetett be a bekiabáló.

A kormányfő úgy folytatta, hogy az Európai Unió sokat veszített versenyképességéből, ezt a Draghi-jelentés is megfogalmazta, és Emmanuel Macron francia elnök is úgy fogalmazott, hogy Európa kiszorul a saját piacairól. 

Magam is úgy látom, hogy az európai versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás, amivel szembe kell néznünk

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökség az ország méreténél fogva problémákat vethet fel és tehet javaslatokat. „Mi fölvetni tudunk problémákat, javaslatokat tudunk tenni, és az európai intézményeknek, soknak kell végül majd döntéseket hozniuk” – mondta.

A kormányfő bírálta a kínai elektromos autókkal szemben bevezetett vámokat. Orbán Viktor szerint a bevezetett intézkedés nem védővám.

„Én nem vagyok doktriner, egy értelmes védővám, amelynek megnézzük a következményeit, ha időszakosan is, de lehet értelmes. 

De az milyen abszurd dolog, hogy a védővám, ami arra való, hogy egy-egy iparágat megvédjünk, ennek az esetében azt látjuk, hogy az európai autógyártók, akiket elvileg védene ez a védőbáb, ők tiltakoznak ez ellen” – fogalmazott. 

Itt valami másról van szó, inkább erőszaktételről és nem pedig védővámról 

– tette hozzá. Azt is mondta, hogy ahhoz, hogy az Európai Unió gazdaságilag versenyképes legyen és csökkentse az Egyesült Államokkal szembeni lemaradását, egy új gazdasági versenyképességi paktum kellene az Európai Unióban. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar javaslat az, hogy be kell vezetni a schengeni csúcstalálkozók rendszerét és közösen kell menedzselni a schengeni határokat EU-s szinten. Az is javasolta, hogy folytatódjon az Európai Unió balkáni bővítési folyamata, mert 20 éve ígérte meg az EU a Nyugat-Balkánnak, hogy felveszi az unióba. Hozzátette, hogy „Szerbia nélkül semmilyen bővítés nélkül nem lesz sikeres.” 

Az amerikai elnökválasztásról azt mondta, hogy „ha Trump nyer, több pezsgő nyílik ki”. Azt is mondta, hogy ha a republikánusok győznek, új fejezet nyílik az Európai Unió és az Egyesült Államik viszonyában. Hozzátette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kijelentette, hogy nem fogja megvárni a beiktatását, hogy kezelje az orosz–ukrán háborút.  

Az egyik újságírói kérdésre, ami szerint a spanyol VOX nevű párt hitelt kapott magyar MBH Banktól, azt válaszolta a kormányfő, hogy 

a kormány nem szól bele mások üzlet ügyeibe, de azt megjegyzi, hogy Magyarországon a pártok az államtól kapnak költségvetési pénzt. 

Más országokban egyes pártok nem kapnak kölcsönt bankoktól. „Ez így méltányos?” – tette hozzá a miniszterelnök. Azt is mondta, ha valaki Magyarországra érkezik, és kölcsönt akar felvenni, a kormánynak nem lesz ráhatása.  

Az Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarország megpróbálja az együttműködést elősegíteni Oroszországgal, és nem akarja azt leállítani. „Azt hiszem, kellemetlen pillanatokat fogok most mindenkinek okozni, de azt szeretném mondani, hogy a nyugati országok a háború kitörését követően összességében 8,5 milliárd dollárnyi energiát vettek Oroszországtól” – tette hozzá. 

 

Korábban Orbán Viktor egy videót tett közzé a közösségi oldalain. A Honvédség gépéről jelentkezett a kormányfő, miután megérkezett Strasbourgba. A miniszterelnök kedden tartott nemzetközi sajtótájékoztatót.

Ez egy parlamenti vita, bemutatjuk a programot, aztán lesz egy kis lökdösődés, csihi-puhi, ahogy az már csak lenni szokott.

– fogalmazott a videóban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.