BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor nagy menetelésre készül a jövő héten – ez vár a magyar kormányfőre

Orbán Viktor bejelentette, hogy több magas rangú találkozón is részt vesz. A magyar miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytat majd tárgyalást, illetve csúcstalálkozón vesz részt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic szerb államfővel.

A jövő héten Emmanuel Macron francia elnök fogadja Orbán Viktort, majd  a miniszterelnök egy csúcstalálkozón egyeztet az illegális bevándorlásról a szlovák kormányfő, illetve a szerb államfő társaságában – derült ki a kormányfőnek a Kossuth rádióban péntek reggel adott interjújából.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor bejelentette, hogy több magas rangú találkozón is részt vesz / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A rádióban úgy fogalmazott, hogy örül, amiért Robert Fico csütörtökön „mégis visszatért”, majd hozzátette, hogy „egyszer kiderül, milyen konspirációs háttere volt ennek az egésznek”, utalt ezzel a szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletre.  

Fico a Brüsszelben tartott csúcstalálkozó után a Facebookon úgy fogalmazott, hogy ő mindig is azt mondta, hogy a schengeni külső határokat egyértelműen védeni kell, és a migrációt kibocsátó országokra kell koncentrálni. „Örülök, hogy az Európai Bizottság végre megértette a helyzet sürgősségét” – írta a szlovák kormányfő. Orbán Viktor pedig Brüsszelben azt írta, hogy sürgetni fogja, hogy 

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal.

Orbán Viktor hétfőn Németországba repült. 

Senki se áll szóba Orbán Viktorral?

A Világgazdaság korábban beszámolt a magyar soros elnökség programjának bemutatásáról, azonban az Európai Parlament strasbourgi ülése csak névleg szólt az Európai Unió jövőjéről. A felszólalásokban inkább az Orbán-kormány kritikája fogalmazódott meg. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke például úgy fogalmazott, hogy Magyarország izolálódott, és senki nem akar találkozni a magyar kormánnyal, ahogy Budapestre se megy senki. 

„Weber elnök úr azt mondta, hogy senki se áll szóba velünk. Ez súlyos sértés azokra nézve, akik szóba álltak velünk. Ezek szerint ők senkik. 

Az elnökség előkészítéseként elmentem az Ön kancellárjához Németországba, a franciák elnökéhez Párizsba és az olaszok miniszterelnökéhez Rómába. 

Ők senkik? Ők a senkik, Weber úr?” – mondta válaszában a magyar miniszterelnök. 

A magyar miniszterelnök terveiből egyértelműen kiderült, hogy a magyar elnökség alatt újra tárgyalni akar Emmanuel Macronnal és Olaf Scholzcal. A német kancellárral már korábban egyeztetett Berlinben. Eddig a hétfői találkozóról annyit lehetett tudni, hogy előbb Balkán-csúcstalálkozót tartottak, utána megbeszélés volt Scholz kancellárral, majd interjút adott. Az interjú részleteit szombaton teszik közzé.

A Fico elleni merényletkísérlet óta Orbán Viktornak nem volt hivatalos találkozója a szlovák kormányfővel, de Aleksandar Vucic szerb államfő társaságában meglátogatta az akkor még lábadozó politikust. A három politikusnak volt már közös találkozója, azonban hivatalos csúcstalálkozóra nem volt még alkalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.