BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség – közzétették a hamis levelet

Ezúttal levélben élnek vissza a zsaruk nevével. A rendőrség közzétett egy dokumentumot, és több pontban elmagyarázta, mire kell odafigyelni egy ilyen csalás esetében.

Időről időre felbukkannak a rendőrség nevében küldött hamis e-mailek, sms-ek és levelek. A Magyar Rendőrség újabb csalásra hívta fel a figyelmet, melyben visszaélnek a nevükkel: a hamis levélben Simicska Viktor, a kiberbűnözési főosztály igazgatójának nevében közlik az áldozattal, hogy eljárás indult ellene.

20230602 Nyíregyháza A rendőrségre 2023. június 1-jén délután érkezett bejelentés, mely szerint egy 80 éves, egyedül élő nőt nyíregyházi otthonában holtan találtak.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.Fotó: Gazdag Mihály GMKelet-Magyarország , Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség – ne dőljön be ennek a levélnek
Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség – ne dőljön be ennek a levélnek / Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

A következő jelekből lehet sejteni, csaló levelekről van szó:

  • a rendőrség nem küld fenyegető, sürgető hangvételű leveleket.
  • A levél szövege rossz magyarsággal íródott – idegen nyelvű és magyar kifejezések keverése, magázódó és tegeződő forma váltakozása egy szövegen belül.
  • A feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például: Országos Rendőrség.
  • A feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.
  • A rendőrség nem kommunikál G-mail, Hotmail levelezőrendszeren keresztül, hanem Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail-címről, illetve postai úton küld leveleket.  

Ha kétségük támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a küldő szervezettel a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán olvasható elérhetőségeken keresztül vegyék fel – írja a Police.hu. A rendőrség arra kér mindenkit, figyelmeztesse hozzátartozóit, hogy ne dőljenek be a csaló leveleknek.

A következő dokumentumot osztották meg példaként:

Fotó: police.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.