BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter újfajta állampolgárságot igényelt – videóra vették, hogyan történt

A külgazdasági és külügyminiszter nagyjából másfél perc alatt lett digitális állampolgár.

Szijjártó Péter digitális állampolgár – ezzel a címmel osztott meg a közösségi oldalán egy videót a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtt.

F1 Hungarian Grand Prix 2024
Szijjártó Péter újfajta állampolgárságot igényelt – videóra vették, hogyan történt / Fotó: NurPhoto via AFP

A nagyjából másfél perces felvétel azt örökíti meg, hogyan igényelte a külgazdasági és külügyminiszter az új típusú állampolgárságot. Ha minden igaz, egy úgynevezett mozgó kormányablakot keresett fel az ügyintézés érdekében. Ennek java az okostelefonját használva ment végbe és ahhoz képest, hogy mégiscsak jelentős, a személyi adatok talán legfontosabbját jelentő állampolgárságot érintette a procedúra, a videó tanúsága szerint meglepően gyorsan és simán ment végbe.

Első körben Szijjártó Péter egy alkalmazást töltött le a telefonjára, majd a személyazonosságát igazolta. Ezt követően az alkalmazásra rányomva egy QR-kódot kellett beolvasnia. Az ügyintéző ezek után egy hatjegyű kódot adott a tárcavezetőnek és ezzel be is fejeződött az ügyinézés. „Ennyi?” – kérdezte Szijjártó Péter, amire azt a reakciót kapta, hogy igen, ennyi.

Az ügyintéző azt is elmondta, hogy a digitális állampolgárság programban az első fejlesztés lényege, hogy minden okmány egy helyen elérhetővé váljon, tehát az útlevél, a jogosítvány és a személyi igazolvány is. Ehhez azonban egy véglegesítésre még várnia kell a külügyminiszternek.

De ha ez is megvan, akkor a digitális állampolgárságával tud

  • erkölcsi bizonyítványt
  • és kormányhivatali időpontot igényelni,
  • valamint egy, a rendőri intézkedésnél alkalmazható QR-kódot.

Idővel mindenféle közigazgatási ügyet digitálisan lehet majd intézni.

 Azt, hogy mire jó a digitális állampolgárság, az alábbi cikkben foglaltuk össze részletesebben.

Digitális állampolgárság program: kiderült, mi van, ha elvész a mobiltelefon az összes adattal

Könnyebb és egyszerűbb lesz az állammal kommunikálni szeptembertől. Elindult ugyanis a Digitális állampolgárság program, amelyben ha valaki részt vesz, akár egy QR-kóddal is igazolhatja magát a rendőri igazoltatásnál. Sőt, a telefon elvesztése esetén sem kell aggódni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.