BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szombaton Kína eldönti a világ sorsát, kétszer változott az üzemanyag ára Magyarországon - heti összefoglaló

Kína szombaton ismerteti a növekedést és a gazdasági fellendülést megcélzó fiskális politikát. A lakossági földgáz ára idehaza a legalacsonyabb, de nem tanácsos átlépni az átlagértéket. Kedvező adatok érkeztek akiskereskedelemből, az üzemanyag viszont kétszer is drágult a héten. Heti összefoglaló

Kína szombaton tart tájékoztatót a tervezett költségvetési politikájáról. A növekedést és a gazdasági fellendülést megcélzó fiskális politikát Lan Fo’an pénzügyminiszter ismerteti majd, és válaszol az újságírók kérdéseire. A bejelentésre kihívásokkal teli gazdasági helyzetben kerül sor. Kína tőzsdei ralija veszített lendületéből, a gazdasági tervezési hivatal pedig a vártnál gyengébb ösztönző intézkedéseket jelentett be a kormány előző, szeptemberi tájékoztatóján. A jelenlegi helyzetben veszélybe került a 2024-re kitűzött, 5 százalék körüli növekedési cél is. 

Veszélybe került az idei évre kitűzött 5 százalék körüli növekedési cél Kínában
Fotó: Huang Xiaobang / Xinhua / AFP

A most belengetett fiskális ösztönzők hírére a piacok is kicsit kezdenek megnyugodni. A kínai CSI 300 index veszteségei mérséklődtek, az offshore jüan pedig 0,2 százalékkal növelte értékét.

Az elemzők a költségvetési kiadások növelésére számítanak a lassulás megfékezése érdekében. A nagybankok, mint a Morgan Stanley és a HSBC Holdings, 2000 milliárd jüanos ösztönzéssel számolnak, míg a Citigroup 3000 milliárd jüanra saccolja ezt az összeget. Az elemzők szerint a helyi önkormányzatok finanszírozásának támogatása, infrastrukturális beruházások, a fogyasztás fellendítése és a bankok feltőkésítése is a gazdaságélénkítő csomag része lehet – írta a Bloomberg.

Jó lesz vigyázni a gázfogyasztással, különben nagy lehet a meglepetés

Oslo, Budapest, Kijev és Belgrád álltak annak a listának a legkedvezőbb helyein, amely az európai fővárosok euróban megadott bruttó lakossági áramárai szerepelnek. A sorrendet elemzésében a finnországi VaasaETT határozta meg (ahogyan minden más hónapban is) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az Energie-Control Austria megbízásából. Míg a Budapestre kapott áram- és gázárak szabályozási okokból Magyarország egészére érvényesek, addig más országokban vannak a helyi fővárosétól eltérő árak is.

A töredékét fizetjük az európai átlagnak, viszont aki átlépi az átlagfogyasztási értékeket, 

A 20 százalékos átlagfogyasztás-túllépéssel a hazai gázár a hatóságilag befagyasztottnak már több mint a kétszeresét fizeti,

 ami 5,24 eurócent volt szeptemberben. Igaz, ez még így is a negyedik legalacsonyabb uniós és az ötödik legalacsonyabb európai tarifának számított. A svéd árak pedig azért kiemelkedően magasak, mert az ottani szolgáltató nagyon kevés háztartást lát el földgázzal.

Vásárlás: valami olyan dolog történt a magyar boltokban, amit az elemzők se nagyon értenek

Augusztusban kedvező adatok érkeztek a kiskereskedelemből: úgy havi, mint éves alapon bővülni tudott a forgalom: 4,1, illetve 0,8 százalékkal. Míg tehát az előző hónapokban a kiskereskedelem rendre a várakozások alatt teljesített, és nem érte el azt a növekedési ütemet, amelyet a reálbérek emelkedése indokolt volna, a mostani adat már jelzi azt a növekedési szintet, amelyet úgy nagyjából elvárhatunk egy 9-10 százalékos reálbér-emelkedés mellett – értékelte az augusztusi kiskereskedelmi adatokat Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Mint írtuk, idén másodjára sikerült 4 százalék fölé emelkednie a hazai kiskereskedelmi forgalomnak, a kedvező adat főképp az élelmiszerüzletek kiugró, közel 8 százalékos forgalomnövekedésének köszönhető. 

Vásárlási lázról még messze nincs szó, de jól látszik, hogy fokozatosan oldódik a lakosság óvatossága. 

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
A héten kétszer is drágult mindkét üzemanyag
Fotó: Shutterstock

Üzemanyag: többe kerül a benzin és a dízel is

Ahogy az várható volt, tovább emelkedett Magyarországon az üzemanyag ára – jelentette hétfőn a Holtankoljak. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől újra drágult a hazai üzemanyag. Ráadásul ez most általános áremelés lesz:

a benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett drágább. Szombaton ismét emelkednek az árak, a benzin beszerzési ára bruttó 6 forinttal, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal nő.

Erről a nagykereskedők döntöttek, és nagy kérdés, hogy a benzinkutasok ebből mennyit hárítanak át a járműtulajdonsokra. Az előző áremelések esetében azt lehetett tapasztalni, hogy a nagykereskedelmi áremelésnél valamennyivel alacsonyabb mértékben érvényesül a drágulás a töltőállomásokon. Ezért most az alábbi átlagárakkal lehet számolni:

95-ös benzin – 597 Ft/liter,

gázolaj – 608 Ft/liter.

A legmodernebb orosz vadászgépekkel bővült Putyin légiereje

A Rostec orosz állami cég újabb Szu–34-es harci repülőket adott át a légierőnek. A vadászgépeket szárazföldi és tengeri célpontok megsemmisítésére, valamint az ellenséges légvédelem felderítésére és kiiktatására tervezték – írta szerdai közleményében a vállalat. 

Szu–34-es vadászgépeket már korábban is állított hadirendbe az orosz légierő. Az ukránok többet is kilőttek belőlük idén.



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.