BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump visszament oda, ahol először megpróbálták megölni – Elon Musk is elkísérte

A republikánus elnökjelölt elmondta, mit fog tenni, ha megválasztják. Donald Trump több ígéretet is tett az amerikaiaknak Butlerben. Ott, ahol három hónapja meglőtték. Az eseményen Elon Musk, a világ leggazdagabb embere is felszólalt.

Szombaton visszatért Butlerbe Donald Trump és több tízezer támogatója előtt tartott beszédet. Erre csaknem három hónappal a ellene elkövetett merényletkísérletet követően került sor. 

Ex-president Donald Trump speaks on national security at a campaign event
Trump visszament oda, ahol először megpróbálták megölni – Elon Musk is elkísérte / Fotó: AFP

A Pennsylvania állam nyugati részén fekvő kisvárosban a becslések szerint több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze, akik a támadás áldozatáról is megemlékeztek. A választási kampányesemény a "Tiszteletadás az amerikai szellemnek" címet viselte.

Napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt, valamint 12 héttel azt követően tartották, hogy ugyanazon a helyen a 20 éves Thomas Matthew Crooks egy közeli épület tetejéről rálőtt a volt elnökre. A július 13-i lövések eldördülésének időpontjában, 18 óra 11 perckor megemlékeztek az erőszakos cselekmény halálos áldozatáról, Corey Comperatore-ról, akinek családtagjai is ott voltak a választási gyűlésen.

Pennsylvania állam a november 5-i elnökválasztás végeredménye szempontjából is meghatározó lehet, ahol rendkívül szoros eredményt várnak a szakemberek. A közvéleménykutatások fej-fej melletti verseny mutatnak Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között.

Mit fog tenni elnökként Donald Trump, ha megválasztják?

Donald Trump kifejtette

  • az illegális bevándorlás megszüntetésére vonatkozó célkitűzéseit,
  • az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyének helyreállítására vonatkozó elképzelését,
  • valamint az infláció csökkentésének szándékát,
  • és a belföldi energiaforrások fokozottabb kitermelését ígérte az árak mérséklése érdekében.

Az elnökjelölt beszéde előtt többek között felszólalt JD Vance alelnökjelölt, Eric Trump, Donald Trump fia, valamint

Elon Musk milliárdos üzletember.

Ő szavazásra buzdított minden résztvevőt, a közelgő választásokról pedig azt mondta, hogy az nem mindennapos lesz s véleménye szerint a szólásszabadság megóvásáról is szól. A vállalkozó idén az év első felében biztosította támogatásáról Donald Trump elnökjelöltségét, de most szólalt meg első alkalommal kampányeseményen.

A szabadtéri politikai eseményt fokozott biztonsági intézkedések kísérték drónok, helikopterek és a titkosszolgálat mesterlövészeinek bevonásával. A volt elnök és elnökjelölt biztonságáért ügynökök, az állami és városi rendőrség erői feleltek, autós, motoros és lovas járőrök is szolgálatban voltak.

A kiemelt készenlétet részben az indokolta, hogy július 13-án a biztonsági szervek által is elismert hiányosságok voltak a gyűlés biztosításában. Ezér nem tudták megakadályozni a lövések eldördülését. Akkor a halálos áldozaton kívül ketten súlyos sebesülést szenvedtek, míg Donald Trump a fülén sérült meg könnyebben. Az első merényletkísérletet követően megerősítették Donald Trump védelmét, de még zt követően is szeptember 15-én Floridában megpróbált lelőni egy fegyveres.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.