BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida

Újabb csapás jöhet – brutális erővel rombolhat Floridában a Milton

A lakosság már készül: felvásárlásba kezdtek, sokan pedig elhagyták otthonukat.

Kevesebb mint két héttel a Helene pusztítása után Florida széles sávját fenyegeti egy újabb hurrikán, a Milton. Több mint egymillió ember evakuálását már elrendelték, a vihar helyi idő szerint szerdán érheti el a félszigetet.

Pánikvásárlás tört ki a Milton hurrikán miatt: kígyózó sorok álltak az amerikai, mexikói szupermarketekben / Fotó: AFP

A hurrikánközpont előrejelzése szerint  a vihar valószínűleg a Tampa-öböl nagyvárosi területe közelében csaphat le, ahol hárommillió ember él.   

A 270 kilométer per órás maximális széllel a Milton a legerősebb vihar kategóriába került, a prognózis szerint a szélsebesség 230 kilométer per óra körülire csökkenhet a partok elérésekor, ami katasztrofális károkat okozna. 

Rendkívül ritka, hogy hurrikán alakuljon ki a Mexikói-öböl nyugati részén és kelet felé haladjon, majd Florida nyugati partjainál érjen partot

– mondta Jonathan Lin, a Cornell Egyetem légkörkutatója.

A hurrikánközpont előrejelzése szerint a Tampa-öböltől északra és délre eső partszakaszon 3-4,5 méteres viharhullámok várhatók.

Floridában a nyugati part menti megyék hatóságai arra utasították az alacsonyan fekvő területeken élőket, hogy keressenek menedéket magasabban. Azóta forgalmi dugók alakultak ki, és kígyózó sorok álltak a szupermarketekben. A helyzetet súlyosbítja, hogy még fel sem sikerült számolni az előző hurrikán által okozott károkat, így a szélvihar most a törmelékek is hordhatja. 

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.