BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael az első híreknél is súlyosabb csapást mért a Hezbollahra – új szakaszba léphet a háború

Izraeli légicsapásban meghalt a Hezbollah egyik vezetője, de más magas rangú tagok is életüket veszítették. Az izraeli védelmi miniszter már a háború új szakaszáról beszél.

Izrael pénteken egy Bejrút elleni légicsapásban megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát, és végzett a libanoni mozgalom más magas rangú tisztjeivel – írja a Reuters. Az izraeliek közölték, addig folytatják az új katonai hadjáratot, amíg nem tudják biztosítani a környéket. A zsidó állam hadseregéhez köthető és libanoni biztonsági források szerint Ibrahim Akilt, a Hezbollah elitegységének vezetőjét a katonai szervezet más magas rangú tagjaival együtt ölték meg a légicsapás során. Az akció kiélezte az Izrael és az Irán által támogatott csoport között egy éve tartó konfliktust.

Hezbollah
A Hezbollah megerősítette Akil halálát / Fotó: AFP

A Hezbollah nem sokkal éjfél után közleményben erősítette meg Akil halálát, de részleteket nem közölt. Később ugyanakkor tudatták, hogy Akilt Bejrút déli elővárosában, Dahijehben ölték meg az izraeliek. A csapásban meghalt Ahmed Vahbi parancsnok is, aki a gázai háború alatt 2024 elejéig felügyelte a radwani különleges erők katonai műveleteit.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább 14 ember vesztette életét a támadásban, az áldozatok száma ráadásul várhatóan emelkedni fog. 

Háború a Hezbollah ellen

A minisztérium azt azonban nem árulta el, hogy az áldozatok között volt-e Akil vagy a Hezbollah más parancsnokai. Korábban arról tájékoztattak, hogy legalább 66-an megsérültek, közülük kilencen válságos állapotban vannak.

Egy másik biztonsági forrás szerint legalább hat másik Hezbollah-parancsnok meghalt, amikor több rakéta csapódott egy épület garázsába. A robbanás következményeként beszakadt az épület alsó szintje, éppen akkor, amikor Akil más parancsnokokkal találkozott. Szemtanúk úgy nyilatkoztak, hogy több egymást követő robbanást hallottak.

Az izraeli hadsereg képviselője Akilt a Radwan különleges erők egységének megbízott parancsnokaként jellemezte, és azt állította, vele együtt legalább tíz másik magas rangú parancsnokot is megöltek. 

Izrael utoljára 18 éve vívott teljes háborút a Hezbollah ellen. Benjámín Netanjáhú miniszterelnök az izraeli média által közölt rövid nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael céljai világosak, tettei pedig magukért beszélnek. Joáv Gallant védelmi miniszter – aki a héten arról beszélt, hogy Izrael a háború új szakaszát indítja az északi határon – az X-en így írt: 

Az új szakaszban a cselekvések sorozata folytatódik, amíg el nem érjük célunkat: a lakosok biztonságos visszatérését északról otthonaikba.

Korábban emberek tízezreit menekítették ki házaikból az izraeli–libanoni határ mindkét oldalán, amikor a Hezbollah októberben elkezdte rakétázni Izraelt a palesztinokkal való rokonszenv jegyében. Az izraeli csapás újabb válasz volt Hezbollahnak a kétnapos támadások után, amelyek során a tagjai által használt csipogók és walkie-talkie-k felrobbantak, 37 ember életét követelve és ezreket megsebesítve. Széles körben úgy vélték, hogy a támadásokat Izrael követte el, amely azonban nem erősítette meg, de nem is tagadta részvételét.

Modern trójai falovat vetett be Izrael a Hezbollah ellen, lángra lobban a Közel-Kelet
A Hamász elleni háborúval párhuzamosan a Hezbollah és Irán is célkeresztbe került. Izrael minden közel-keleti ellensége ellen támadást indított, az elpusztításukra pedig a régió stabilitását is felrúgná.

Az ENSZ libanoni különleges koordinátora, Jeanine-Hennis Plasschaert kijelentette, hogy a pénteki csapás Bejrút déli elővárosainak sűrűn lakott részén „egy rendkívül veszélyes, erőszakos ciklus része, melynek pusztító következményei vannak. Ennek most meg kell állnia” – szögezte le.

Kevesebb mint két hónapon belül ez volt a második alkalom, hogy Izrael a Hezbollah egyik vezető katonai parancsnokát vette célba Bejrútban. Júliusban egy izraeli légicsapás megölte Fuad Shukrt, a csoport legfőbb katonai parancsnokát.

A Fehér Ház nem értesült a támadásról

Az izraeli hadsereg szerint Akil 2004 óta vezette a Hezbollah hadműveleteit, és ő tervelte ki, hogy rajtaütést indítsanak Izrael északi részén, hasonlóan a Hamász által október 7-én Dél-Izrael ellen indított támadáshoz, amely kiváltotta a gázai háborút.  

A bejrúti csapást követően az izraeli média heves rakétatűzről számolt be. A Hezbollah közölte: kétszer lőtt ki Katyusa rakétákat az észak-izraeli fő hírszerzési főhadiszállásra, amely szerinte a merényletekért felelős.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy nem tudott semmilyen izraeli értesítésről az Egyesült Államoknak a bejrúti csapás előtt, hozzátéve, hogy az amerikaiakat nyomatékosan felszólították, hogy ne utazzanak Libanonba, vagy távozzanak, ha ott vannak. Hozzátette azonban, hogy „a háború nem elkerülhetetlen, és továbbra is mindent megteszünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni”.

Ki az az Ibrahim Akil, és ki kapja a megölt Hezbollah-parancsnok fejére kitűzött vérdíjat?
A Hezbollah most kiiktatott vezetője a bejrúti amerikai nagykövetség elleni merénylet egyik elkövetője volt. Nem véletlen volt vérdíj kitűzve Ibrahim Akil fejére.


 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.