BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Last minute adagszámok a menzákon

Nagy a bizonytalanság a jövő hétre elrendelt iskolanyitás miatt a közétkeztető cégeknél, amelyek még mindig nem tudják pontosan, hogy hány adag ételhez kell alapanyagot és dolgozókat berendelniük.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy sok szülő csak az utolsó pillanatban dönt arról, engedi-e a jövő héten óvodába, iskolába a gyermekét, és az óvatosság diktálta last minute döntések rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a közétkeztető cégeket, amelyek úgy készülnek fel a nyitásra, hogy napok, sőt órák alatt változik a helyzet. Bár a kormány először április 19-től hirdette meg az óvodák és általános iskolák megnyitását, május 10-től pedig a középiskolákét, a szerdai kormányfői bejelentés szerint a felső tagozatosok egyelőre maradhatnak digitális oktatásban. Mint Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a Világgazdaságnak elmondta,

még így sincs meg minden információ a piaci szereplők megalapozott döntéséhez.

A közétkeztetési szerződések értelmében nem kérdéses, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítják majd a szolgáltatást, és igyekeznek felkészülni a vállalkozások arra is, hogy sokan, de arra is, hogy kevesen fognak iskolákban és óvodákban étkezni. Azt nem tudhatják, hogy hány szülő engedi, és mennyi tartja otthon a gyerekét a járványhelyzet miatt.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mindezek miatt még becslésekre sem vállalkoznak a szektorban, a szekcióvezető végül annyit mondott, hogy sejtései szerint az érintett korosztály számára a szokásos adagszám 30-40 százalékára lesz megrendelésük.

Ettől persze a folyamatosan változó körülmények miatt jelentősen eltérhet majd a végső volumen. Nehezíti a tervezést, hogy a hétfői napra kell készülni, mert az alapanyagokat 48-72 órával, azaz két-három munkanappal az adott nap előtt meg kell rendelni. Ahhoz, hogy hétfő reggel lefőzzék a kiszállításra kész adagokat, már tegnap jó lett volna tudni a megrendelendő mennyiséget. Most éppen ez vált lehetetlenné a bizonytalankodó szülők miatt.

Március elején, az óvoda- és iskolabezárásokkor már másodszor nullázódott le a közösségi étkeztetők megrendelésállománya. A járvány első és második hullámát a középiskolák novemberi bezárása és a sorozatos osztálykaranténok miatt már megszenvedték a cégek. Év elején, januártól február elejéig volt néhány hét, amikor az iskolai menzákat is magában foglaló úgynevezett munkahelyi étkeztetés forgalma ismét növekedni kezdett, majd épp csak véget ért a második hullám utáni mélypont, amikor elérkezett a minden korábbinál drámaibb harmadik hullám. Nem tudni még, hogy a hatodik hete gyakorlatilag teljesen leállt, csak a minimális ügyeleti létszámra főző cégek körében mit okozott az újabb forgalomkiesés, de a kicsi, egy lábon álló vállalkozások egy része fölött már jó ideje kong a vészharang.

Problémás az árazás is, hiszen a közétkeztetési szerződések keretében megállapított adagárak nem a jelenlegi és a már több mint egy éve tartó helyzethez, adagszámra lettek szabva

– mutatott rá Sáfár Ferenc.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.