BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öreg, korszerűtlen gépekkel pótolják a Boeing 737 MAX-okat

Kénytelenek drágán, öreg gépeket bérelni azok a légitársaságok, amelyek Boeing 737 MAX típusú gépeket használnak – írja a CNBC.

Sok légitársaság bérlésre kényszerül az amerikai Boeing 737 MAX típusú repülőgépének két, összesen 346 halottat követelő katasztrófája nyomán, ezzel jelentős anyagi terhet vesznek a nyakukba – írja a CNBC. Ennek oka, hogy a balesetek körülményeinek kivizsgálása, valamint a hibák kijavítása akár a jövő évig is elhúzódhat.

Ráadásul a vizsgálat lezárultáig a MAX-ok egyáltalán nem szállhatnak fel, miután áprilisban az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, majd az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) is földre parancsolta őket.

Az ilyen gépeket használó társaságok ugyanakkor nem érnek rá várakozni, miután az utasszám világszerte nő.

 

Fotó: Jason Redmond/AFP

A CNBC cikkében egyébként egy londoni szakembert is megszólaltatott, aki elmondta: a korábbi, 737-800-as Boeing gépek bérleti díja az utóbbi hónapokban 40 százalékkal emelkedett,

amelyből azok a lízing-társaságok húznak hasznot, amelyek túlnyomórészt öreg, kevéssé keresett gépeket adnak bérbe.

Ezekkel a gépekkel csak egy a gond, hogy magas a bérleti díjuk és sok üzemanyagot fogyasztanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.