BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárt az idei Art Basel: Kína megelőzte az Egyesült Királyságot

Nemrégiben fejeződött be az Art Basel, amely 91 ezer látogatót vonzott. A Messeplatzon még mindig látható, és egészen augusztusig ott is marad a magyar származású Agnes Denes Honoring Wheatfield – A Confrontation/Búzamező-szembesítés (2024) című munkája.

A Messeplatzon még mindig látható, és egészen augusztusig ott is marad a magyar származású Agnes Denes Honoring Wheatfield – A Confrontation/Búzamező-szembesítés (2024) című munkája, amely a művész 1980-as évekbeli ikonikus land art alkotására reflektál. A baseli búzamező egész nyáron, a betakarításig a helyén lesz.

Fotó: Sara Berth

A vásár Parcours szekciója a vásárteret a Rajnával összekötő Clarastrasse mentén végig helyspecifikus installációkat, szobrokat mutatott be, és a performanszok is itt kaptak helyet. A projektek közül több a kereskedelem, globalizáció és az ökológia átalakulását járta körbe.

Az Art Basel tovább bővítette nyilvános programját – az éjjel-nappal nyitva tartó Merianban művészeti rendezvényeket és előadásokat tartottak, neves művészek, kurátorok, zenészek és véleményvezérek közreműködésével.

Az Art Basel brand zászlóshajójának 2024-es bázeli kiállításán 285 galéria vett részt, közülük huszonketten először. A műtárgypiac minden szektorát lefedő, komoly eladásokról számoltak be. 

Fotó: Sara Barth

Maike Cruse, a bázeli Art Basel igazgatója a vásár után a következőket mondta: „A bázeli Art Basel ismét megerősítette pozícióját mint a globális műkereskedelem legfontosabb találkozóhelye. Az idei kiállításon bemutatott alkotások rendkívüli minőséget képviseltek, a világ minden tájáról érkeztek gyűjtők, magas látógatószámot és kiváló eladásokat regisztráltunk.”

Az Art Basel globális vezető partnerével, az UBS-sel a vásárt megelőzően idén is kiadta a The Art Market Report 2024 című éves globális művészeti piaci elemzést, 

kiemelve a legfontosabb trendeket és fejlődési irányokat. A riport szerzője ezúttal is Clare McAndrew, az Arts Economics alapítója volt. A független és objektív tanulmány a piac különböző szegmenseinek értékesítését és egyéb tevékenységeit elemzi, beleértve a galériák, aukciós házak, művészeti vásárok és gyűjtők szerepét.

Fotó: Sara Barth

Clare McAndrew kulturális közgazdász – aki a művészeti piacra specializálódott – 2001-ben szerzett PhD-t közgazdaságtanból a Dublini Trinity College-ban, ahol négy évig közgazdaságtant is tanított. 2002-ben vezető közgazdászként csatlakozott az amerikai Kusin & Company művészeti befektetésekre szakosodott céghez. Az Egyesült Államokban eltöltött három év után, 2005-ben visszatért Európába, megalapította az Arts Economicst, és tanácsadói, valamint piackutatói minőségben folytatta munkáját a művészeti piacon. 

A 2024-es riport legfontosabb állításai a következők:

  • 2023-ban a műtárgyak eladási értéke csökkent, de a tranzakciók volumene megnőtt. Az összértékesítés éves szinten 4 százalékkal, 65 milliárd dollárra csökkent. 2023-at mégsem a kevesebb értékesítés, hanem az alacsonyabb értékű eladások jellemezték.
  • A műtárgypiaci visszaesések ellenére az online műtárgyeladások emelkedőben vannak. A globális online értékesítés 7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2023-ban becslések szerint 11,8 milliárd dollárt tett ki. Ez a szám, bár nem éri el a 2021-es 13,3 milliárd dolláros csúcsot, még így is több mint kétszerese a 2019-es vagy az azt megelőző évek szintjének.
  • Kína megelőzte az Egyesült Királyságot a világ második legnagyobb művészeti piacaként. A kínai művészeti piac forgalma 9 százalékkal, 12,2 milliárd dollárra nőtt, miután három egymást követő évben csökkenés volt tapasztalható. 
  • A kereskedők és aukciósházak többsége stabil vagy javuló eladásokat remél 2024-ben. A kereskedők leginkább a politikai és gazdasági ingadozás miatt aggódnak, de a gyűjtőkkel való kapcsolattartás is nehezebb lett, és nőttek a művészeti vásárok költségei.
  • A jelentés számos mutatója szerint a női művészek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a művészeti piacon, azonban az egyenlőség elérése még várat magára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.