BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Országos tiltakozásba kezdenek a becsapott gazdák

Eurómil­li­ár­doktól eshet el a romániai agrárium, ha a bukaresti kormány nem módosítja Brüsszel elvárásai szerint az ország helyreállítási programját. A gazdák becsapva érzik magukat az elmaradt kártérítések, a csökkenő támogatások és a kormány hamis ígéretei miatt.

A gazdák és a termelőközösségek elárulva érzik magukat amiatt is, hogy a román hatóságok nem nyújtanak kártérítést az aszálykárok után, és nem kapnak megfelelő támogatást és védelmet az importdömpinggel szemben. Éppen ezért országos tiltakozó akcióba fognak a hétvégi ortodox húsvétot követően, hogy felhívják a figyelmet az agrárium súlyosbodó helyzetére, amit az állami támogatások megcsappanása okozott.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Az ágazatot sújtó gondok szerteágazók, a legfőbb és legaktuálisabb panasz arra vonatkozik, hogy

a hangzatos ígéretek dacára a gazdák egy vasat sem kaptak aszálykáruk enyhítésére, a mezőgazdasági programokra szánt költségvetési forrásokat pedig drasztikusan megkurtították.

A bukaresti agrártárca még tavaly kilátásba helyezte, hogy kártérítést nyújt a gazdáknak az évtizedek óta nem látott méretű szárazság miatt. Az aszály pusztításáról sokat elárul, hogy 2019-hez képest kukoricából mintegy 45, búzából pedig 41 százalékkal termett kevesebb tavaly, emiatt mintegy 35 ezer gazda több mint 1,1 millió hektár területre igényelt kártérítést. Bár Nechita-Adrian Oros agrárminiszter hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy egymilliárd lejt (egy lej 73 forint) elkülönítettek erre a célra, a tárcavezető nemrég elismerte, tartoznak a károsultaknak, még nem azonosították a szükséges forrásokat, de „keresik a megoldást”.

Az az érzésünk, mintha az illetékesek kifejezetten gyűlölnék az ország élelmiszer-biztonságáért dolgozó gazdákat. Miközben az unió valamennyi tagállamában erőn felül támogatják az agráriumot, nálunk mellőzik az ágazatot, emiatt teljesen versenyképtelenek leszünk európai szinten

– illusztrálta a helyzetet Vlad Macovei, a Gazdálkodók Ereje Egyesület vezetője.

Az ágazat képviselői körében az is csalódást és felháborodást keltett, hogy a kormány a felére csökkentette a nemzeti költségvetésből a gazdáknak járó átmeneti támogatásokat. Miközben például

a mezőgazdasági növények után 2019-ben 13 ezer eurót kaptak hektáronként, tavalyra ez 5900 euróra apadt.

A kormányzati ígéretek ellenére egyelőre nem sok esély mutatkozik a nyolc regionális zöldség- és gyümölcslerakatnak a létrehozására sem, amelyek pedig roppant fontosak lennének a termelők számára terményeik tárolásához.

Miközben késik az aszálykárok megtérítése, a levegőben lóg az öntözőberendezések kiépítését célzó országos terv is, amelyre Románia a helyreállítási program keretében hárommilliárd eurót remél az uniótól. A rendszer bővítése azért is sürgős, mivel az öntözhető terület mára egymillió hektár alá csökkent a három évtizeddel ezelőtti hárommillióról. Brüsszel azonban nemrég értésre adta, hogy a járvány hatásainak enyhítésére szolgáló alapból ilyen célra nem kérhető támogatás, ezért módosításra visszadobta a programot a bukaresti kormánynak.

A helyreállítási alapból 30,5 milliárd euró illeti meg Romániát vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.