BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felülmúlta a várakozásokat a kínai export teljesítménye

A szegmens folytatta a pandémia utáni helyreállítást.

A várt lassulás helyett gyorsult a kínai export növekedése augusztusban, folytatva a koronavírus-járvány utáni helyreállást.

A kínai vámszolgálat kedden azt közölte, hogy

a kivitel dollárban számolt értéke 25,6 százalékkal nőtt augusztusban éves összevetésben.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A kínai export ezzel a tizennegyedik egymást követő hónapja emelkedett augusztusban. Elemzők a bővülés mértékének mérséklődésére számítottak, 17,1 százalékos növekedést vártak a júliusi 19,3-es emelkedés után. Tavaly augusztusban a kínai kivitel szerényebben, 9,5 százalékkal növekedett, részben amiatt, hogy a globális gazdaságot még mindig fogva tartotta a koronavírus-járvány.

A behozatal dollárban számolt értéke 33,1 százalékkal nőtt augusztusban, ami szintén gyorsulás a júliusi 28,1-del szemben, és felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 26,8-et. A kínai import ezzel a tizenegyedik egymást követő hónapja emelkedett, ám a kedvező adatok hátterében részben a koronavírus-járvány miatti 2020-as alacsony bázisadatok állnak. Tavaly augusztusban a kínai behozatal 2,1 százalékkal csökkent.

A kínai külkereskedelmi mérleg 58,34 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban. Elemzők 51,05 milliárdos többletet becsültek a júliusi 56,59 milliárd után.    

Kína külkereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben 37,68 milliárd dollárra nőtt augusztusban a júliusi 35,4 milliárdról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.