BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FAO: minden eddiginél többet fizetünk az élelmiszerért

Felpörgött a globális élelmiszer-kereskedelem, történelmi rekordot dönthet mind értékében, mind mennyiségében – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentésében.

A FAO legfrissebb jelentése külön fejezetet szentel a mezőgazdasági anyagárak gyors emelkedése hatásainak, főleg az energiaárak következményének az élelmiszerárakra és annak várható kihatásáról a globális élelmiszer-biztonságra.

Míg az élelmiszerek világkereskedelme figyelemre méltó stabilitást mutatott a koronavírus-járvány nehézségei ellenére, a hirtelen élelmiszer- és energiaár-drágulás jelentős kihívást jelent a szegényebb országok és fogyasztók számára, akik jövedelmük nagyobb hányadát fordítják ezen alapvető szükségletekre – áll az élelmezési kilátásokban.

A FAO várakozásai szerint a világ élelmiszerimport-számlája minden idők legnagyobbja lesz az idén, és 

meghaladja az 1,75 ezer milliárd dollárt, ami 14 százalékos éves növekedést jelent.

A növekmény oka a nemzetközileg kereskedett élelmiszer-alapanyagok magasabb ára és a szállítmányozás költségének megháromszorozódása.

A fejlődő térségek felelősek a kiadások 40 százalékáért, összesített élelmiszer-kiadásaik várhatóan 20 százalékkal nőnek 2020-hoz képest.

Ennél nagyobb is lehet a növekedés az alacsony jövedelmű, élelmiszer-deficittel küzdő országok esetében, inkább az árak megugrása, mint a mennyiségi emelkedés miatt.

Fotó: Shutterstock

Ezen országokban az alapvető élelmiszerek (gabonafélék, állati eredetű zsírok, növényi olajok és olajos magvak) ára hirtelen kilőtt, míg a fejlett országokban a nagyobb értékű élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök, halászati termékek, italok) adják a drágulás velejét.

Rekordtermés lesz gabonából, sertéshúsból sem lesz hiány jövőre

A gabonatermelési kilátások pozitívak: 

2021-ben rekordtermés várható a kukorica és a rizs esetében, mindemellett a gabonafélék felhasználása emberi fogyasztásra és állati takarmánynak szintén gyorsan bővül.

Az előzetes előrejelzések a 2021–2022-es szezonra javulást mutatnak az olajos magvak és a származékos termékek kínálatában, ám a szezonzáró érték még így is átlagon aluli lesz.

Három év zsugorodás után a cukortermelés magára talál a szezonban, 

ám kereskedelme csökkenhet a főbb exportőr országok alacsonyabb készletei és a drágulás miatt.

Bővül a hústermelés is, főként Kína gyors magára találása miatt, azon belül is kiemelten a sertéshúsé. A kereslet által hajtott kibocsátásnövekedés várható mindenhol a világon, a Csendes-óceán térségét kivéve,

kereskedelmük azonban várhatóan csökken a legjelentősebb ázsiai és európai importőr országok zsugorodó kereslete miatt.

A globális tejtermelés is bővülhet mindegyik jelentős termelőtérség esetében, de főként Ázsiában és Észak-Amerikában.

A tejtermékek globális kereskedelmében is növekedés várható a járvány miatti leállások eltűnésével. 

Azonban az elmúlt hónapokban ennek üteme lassulni látszik a belső termelés bővülése és a fogyasztói kereslet mérséklődése miatt.

A halászat és akvakultúra kibocsátása akár 2 százalékkal is nőhet 2021-ben.

Mindemellett a járvány jelentős károkat okozott a szektornak, és az új piaci dinamikák akár tartósan is velünk maradhatnak. A halkereskedelem azonban magára talál a szállítás magas költségei és problémái ellenére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.