BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét

Feltételes engedélyt adott ki a kínai nemzeti gyógyszerügynökség a Covid-19 kezelésére használható Pfizer tabletták használatára.

A külföldi vakcinákat még nem, de a Pfize koronavírus kezelésére használható tablettáját engedélyezte a kínai gyógyszerügynökség - számolt be az AFP hírügynökség nyomán több sajtóorgánum.

Az Európai Gyógyszerügynökség január végén adott engedélyt a Pfizer Covid19 elleni tablettájának, a Paxlovidnak a forgalomba hozatalára. Az amerikai cég terméke lehet az első, szájon át adható, az Európai Unióban is engedélyezett covid-ellenes gyógyszer. Az ajánlás szerint azok a felnőttek kaphatják, akik megbetegedtek ugyan, de nem szorulnak kiegészítő oxigénpótlásra és akik nem tartoznak olyan rizikócsoportba, mely miatt a betegség komoly formája is megjelenhet.

Az uniós hatóság értékelése szerint bizonyítást nyert, hogy "a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi kezelések és halálesetek számát azoknál a pácienseknél, akik rizikócsoportba tartoztak legalább egy, esetükben fennálló egészségügyi körülmény miatt és akiknél a betegség súlyos lefolyású lehetett volna."

A Paxlovid egy új molekula, a PF-07321332 és a ritonavir, egy HIV-ellenes vírus kombinációja, amelyet külön tabletták formájában adnak be. Egyes tanulmányok szerint ez a gyógyszer jelentősen csökkenti a kórházi kezelések és a halálozások számát azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a betegség súlyos formájának kialakulása, és hatékonynak kell maradnia az Omicronnal szemben.

A vírusellenes szerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy csökkentik a vírus szaporodási képességét, lelassítva a betegség progresszióját.

A kínai nemzeti egészségügyi hatóság szombaton bejelentette, hogy "feltételesen" jóváhagyta a gyógyszert. Más országokhoz hasonlóan a tablettát olyan betegek számára tartják fenn, akiknél fennáll a Covid-19 súlyos formájának kialakulásának kockázata.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscégnek folytatnia kell ezekkel a tablettákkal kapcsolatos vizsgálatait, és be kell mutatnia azok eredményeit a kínai szabályozó hatóságnak – áll az utóbbi honlapján megjelent közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.