BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonákat küld Kanada Lengyelországba, hogy segítsenek a menekültválságban

A lépéssel erősítenék a NATO keleti szárnyát is.

Kanada 150 katonát telepít Lengyelországba, hogy támogassa az orosz háború elől menekülő ukránokat, és kezelje a növekvő menekültválságot – jelentette be Anita Anand védelmi miniszter csütörtökön.

Elsősorban az ukrán menekültek azonnali ellátásában segítenek majd a befogadóállomásokon – tette hozzá Anand a Reuters értesülései szerint.

Embereink általános támogatást, lelkisegély-szolgálatot és korlátozott orvosi ellátást nyújtanak majd az ukrán nyelven beszélő személyzet segítségével– nyilatkozta az újságíróknak, hozzátéve, hogy a Kanadai Fegyveres Erők tagjai egy lengyel vezetésű humanitárius segítségnyújtási munkacsoportot is támogatnak majd, valamint segítik az ukránok letelepítését Kanadában.

Ukrajnából eddig több mint 4,6 millió ember menekült a szomszédos országokba azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta a kelet-európai országot. Az ENSZ adatai szerint a menekültek több mint fele Lengyelországba utazott.

Fotó: AFP

A miniszterelnök (Justin Trudeau) és én szoros kapcsolatban állunk lengyelországi kollégáinkkal, valamint a NATO-szövetséggel, így ezeket a többletforrásokat a NATO keleti szárnyának támogatására küldjük – mondta a védelmi miniszter.

Kanada más nyugati országokhoz hasonlóan széles körű gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, valamint katonai és humanitárius segélyeket küldött Ukrajnának. Több mint 1,2 milliárd kanadai dollár (951 millió dollár) közvetlen támogatást küldött Ukrajnának, valamint felajánlott további akár 1,6 milliárd kanadai dollárnyi hiteltámogatást is. Továbbá egy speciális rendszert is létrehoztak az ukránok és családtagjaik számára, hogy ideiglenes tartózkodási vízumot kérjenek, így a kanadai hatóságok április 6-ig több mint 30 ezer ideiglenes tartózkodási kérelmet hagytak jóvá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.