BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hány magyar telepedett le az Egyesült Királyságban

Több mint 6,5 millió európai uniós állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt a britektől idén március végéig.

Idén március végéig több mint 6,5 millió EU-állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, közölte a brit belügyminisztérium csütörtökön. A britek már 2020. január 31-én kiléptek az Európai Unióból, de az uniós állampolgároknak az év végéig haladékot adtak, hogy letelepedjenek a szigetországban. Ehhez mindössze arra volt szükségük, hogy tavaly határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – folyamodjanak. 

Erre elvileg tavaly június 30-ig volt lehetőségük, a brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A március végéig elbírált folyamodványoknak mindössze 4 százalékát utasították el. A kérvények 2 százalékát a beterjesztők vonták vissza, további 2 százalék valamilyen formai okból volt érvénytelen.

A brit belügyminisztérium statisztikája a kérelmezők állampolgársági adatait egyelőre a tavalyi év végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által december 31-ig benyújtott kérvények száma 161 600 volt.

A lista élén a románok álltak 1 184 370 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követték, akik közül 1 137 570-en kértek nagy-britanniai letelepedett státust december végéig.

Fotó: Shutterstock

 

A kérelmezők csaknem fele a brexit előtti utolsó években érkezett az Egyesült Királyságba

A 2022. március 31-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 51 százalékában a kérelmezők végleges – vagyis határidő nélküli –, az esetek 41 százalékában pedig előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak. Az utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.