BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

India sápot húz a magas olajárból

Extraprofitadót vetett ki az indiai kormány az olajtermelők és -finomítók számára.

Az indiai kormány extraprofitadót vetett ki az olajtermelők és -finomítók számára, kihasználva a magas piaci ár nyújtotta kedvező államkassza-feltöltési lehetőségeket. Nekik a nyersanyag tonnájánként 113 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni, míg ha az olcsóbb olajból nyert benzin és kerozin után a literenként 29 forint, a gázolajnál 63 forint az adóteher – amennyiben exportálják a készterméket. 

The vehicle is seen in the queue waiting for a fuel station in Colombo, Sri Lanka July 29, 2022Sri Lankaís Prime minister adviser Sagala Ratnayake said today Media briefing at the prime minister's office Diesel shipment containing 30,000 metric tons was due between July 11-15, and a Petrol shipment from India are due by July 22 although the government is trying to source a Petrol shipment by July 10.  (Photo by Akila Jayawardana/NurPhoto) (Photo by Akila Jayawardana / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Akila Jayawardana / NurPhoto via AFP

A meghatározó olajfajták ára hordónként 108 és 112 dollár között ingadozik a napokban, s amint azt Tarun Bajaj adóügyi miniszter a Reutersnek elmondta, nagyjából negyven dolláros esés szükséges ahhoz, hogy a kéthetes időközönként felülvizsgált adó kivezetéséről elgondolkozzanak. Azaz a 70 dolláros árig biztosan sújtja az indiai olajtermelőket a finomítókat és a felhasználókat a váratlanul rájuk terhelt adó. 

A globális recessziótól való félelem jelenleg lefelé nyomja a jegyzéseket, annak ellenére, hogy a piaci kínálat a pandémiát követően még mindig szűkösnek mondható, és az oroszok ukrajnai háborúja, valamint a líbiai zavargások, mint kockázati tényezők, a drágulás irányába kellene hassanak. 

A kormány az adó alapját a világpiaci árakhoz igazítja, azaz akkor is meg kell fizetni, ha valamelyik cég 40 dollárért szerzi be Oroszországból a most hatalmas árkedvezménnyel kínált Ural típusú nyersolajat. Az adók és néhány annak mentén meghirdetett exportkorlátozás elsősorban a Reliance Industriest, az Oil and Natural Gas Corpot, az Oil Indiát, a Bharat Petroleumot, a Vedantát és a Nayara Energy-t fogja sújtani, utóbbi egyébként a Rosznyefty résztulajdonában van. 

A Reliance és a Naraya az orosz olaj legnagyobb vásárlói közé lépett elő a nyugati szankciók mellékhatásaként. Az adóügyi miniszter nem bocsátkozott becslésekbe, úgyhogy egyelőre nem tudni, az új, ideiglenes extraprofitadóból mekkora bevétel folyhat be az újdelhi kormány kasszájába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.