BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóemelések léptek életbe Romániában

Drágul az alkohol, a dohány, a szerencsejáték, és több adókedvezmény is megszűnik.

Nőtt a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója, valamint a szerencsejátékokból származó nyereség után fizetendő adó, emellett eltöröltek néhány építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari adókedvezményt Romániában augusztus 1-jétől.

Bucharest, Romania, 25th of December 2019: Romanian traditional alcoholic drinks: palinca
Fotó: Shutterstock

A most hatályba lépő változásokat a kormány július közepén meghozott sürgősségi rendelete idézte elő, amely úgy módosította az adótörvénykönyvet, hogy megemelt bizonyos adónemeket, és adókedvezményeket törölt el az államháztartás bevételeinek növelése érdekében. Az intézkedések egy része 2023. január 1-jétől lép hatályba, de egy másik része már augusztus 1-jétől hatályos. Ezek között van 

a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adójának emelése és a magas cukortartalmú édesített italok kedvezményes, 9 százalékos forgalmi adójának eltörlése, amely így 19 százalékra ugrott.

Fontos változásnak számít a részmunkaidővel foglalkoztatott személyek megadóztatása, hiszen a munkáltatóknak nem a ledolgozott munkaidővel arányosan, hanem a teljes bruttó minimálbér után kell fizetniük az alkalmazott nyugdíj- és egészségügy-biztosítási járulékot. A kormány szerint ez az intézkedés azért indokolt, mert sok esetben adóelkerülés céljából alkalmaznak papíron részmunkaidőben dolgozókat, akik valójában teljes munkaidőben foglalkoztatottak. Ugyanakkor 

a vállalkozók szerint ez az intézkedés növelni fogja a feketemunkát.

Harmadával csökkent az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatottaknak járó adókedvezmény értékhatára is, tízezer lej maradt az a jövedelmi határ, amelyen belül adómentességet élveznek.

Január 1-jétől főleg a mikro- és az egyéni vállalkozások tevékenységét érintő adóemelések lépnek hatályba, és eltörölnek egyes vendéglátóiparra vonatkozó adókedvezményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.