BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extraporfitadót vetnek ki a belgák is

A belga körmány a középületek energiafogyasztásának csökkentését és az energiacégek nyereségére kivetett különadót jelentetet be szerdán.

A belga kormány szerdán egy sor intézkedést jelentett be, hogy reagáljon az energiaárak meredek emelkedésére – közölte a Reuters. A bejelentett intézkedések között szerepel a középületek energiafogyasztásának csökkentése, valamint az olyan energiacégek többletnyereségének megadóztatására irányuló javaslat, mint az Engie és a TotalEnergies.

Belgian,Flag,With,Electric,Tower,And,Lines.,Energy,Supply,In
Fotó: Shutterstock

Alexander De Croo belga miniszterelnök közölte, hogy a középületekben 19 Celsius-fokra korlátozzák a fűtést, és csökkentik a klímaberendezések használatát, az intézmények és műemlékek világítását pedig 19 óra után lekapcsolják.

A belga szövetségi kormány arról is döntött, hogy 2023 első negyedévének végéig kiterjeszti a kedvezményes áfát a gáz és az elektromos áram 6 százalékára, valamint a szegények számára külön energiatarifát.

Divatba jött az extraprofitadó: a görögök viszik a prímet 90 százalékos adótervükkel

Hazánk mellett elsőként az Egyesült Királyság, Olaszország és Görögország jelentett be energiaipari különadót, míg Spanyolország és Belgium nemrégiben állt elő hasonló tervekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.