Giorgia Meloni Olasz Testvérek nevű pártja 2018-ban éppen hogy átvitte a 4 százalékot a választásokon. A vasárnapi voksoláson a közvélemény-kutatások szerint már 25 százalékot is szerezhet, s a jobboldali pártszövetségével ez kényelmes többséget biztosíthat neki az olasz törvényhozásban.

Fotó: AFP

Olaszország már mindenki mást kipróbált. Miért ne próbálhatná ki most őt?

– teszi fel a költői kérdést a Reutersnek nyilatkozva Wolfango Piccoli, az olasz Teneo politikai kutatóintézet társelnöke. Egy dolog borítékolható: Itália első női miniszterelnökének nagyon nehéz dolga lesz: újra növekvő adósságállomány, recessziós veszélyek, az ukrán háború további eszkalálódása – hogy csak a legsúlyosabbak problémákat soroljuk.

Az államadósság változása olasz
 

A 45 éves, római születésű politikus választási ígéretei között szerepelt a migráció visszaszorítása, valamint az adócsökkentés is. A posztjáról távozó Mario Draghi miniszterelnök, korábban az  Európai Központi Bank elnöke széles támogatottságnak örvendett, a nemzetközi befektetői közösség feltétel nélkül elfogadta. Júliusban azonban nemzeti egységkormánya megbukott, az a Matteo Salvini, a Liga elnöke buktatta meg, kihasználva a politikai széljárást, aki most Meloni pártszövetségének másik legerősebb tagja. 

A Draghi-kormány megalakulásakor Meloni figyelemre méltó stratégiai érzékkel kimaradt az összpárti együttműködésből.

Innen kezdve üstökösként ívelt fel támogatottsága, hiszen lehetősége nyílt arra, hogy az olaszok által meglehetősen nehezen elfogadható járványügyi korlátozásokat ellenezze.

(From L) Leader of Italy's liberal-conservative party Forza Italia, Silvio Berlusconi, leader of Italy's conservative party Brothers of Italy, Giorgia Meloni and leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini acknowledge supporters at the end of a joint rally against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini. Fotó: AFP

Politikai elemzők ugyanakkor elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az Olasz Testvérek győzelme a vártnál szerényebb lesz. Az olasz törvények alapján ugyanis utoljára szeptember 9-én lehetett közvélemény-kutatásokat készíteni, azóta pedig sok víz lefolyt a Pón. Akkor az Olasz Testvéreket, a Ligát és Silvio Berlusconi Forza Italia pártját 45 százalékra mérték, ami a parlamenti helyek 60 százalékára jogosítaná fel a pártszövetséget.

A bizonytalanságot tovább növeli, hogy a választók most először szavaznak egy csökkentett létszámú parlament képviselői helyeire, 

a létszám az alsóházban 630-ról 400 ra, a szenátusban 315-ről 200-ra csökkent. Ez megnehezíti a politológusok előrejelzéseit.

Giorgia Meloni in Messina
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A jobboldaliak kampányának fókuszában a főleg Észak-Afrikából érkező migráció visszaszorítása állt, Meloni még tengeri blokádot is ígért. A baloldal ezt törvénytelennek és kivitelezhetetlennek gondolja. Az 5 Csillag a szegények szociális hálójának megerősítésével kampányolt, ez értelemszerűen az alacsonyabb jövedelmű, gyengébb gazdasági helyzetben lévő, déli országrész szavazóit szólíthatja meg. A balközép Demokrata Párt Meloni neofasiszta gyökereinek hangsúlyozásával próbálta meg rontani a jobboldali szövetség pozícióit. 

Meloni viszont igyekezett hangsúlyozni, hogy pártja immár középpárt,

és a brit konzervatívokhoz hasonlította, továbbá többször is hangsúlyosan elítélte az Ukrajnával szembeni orosz agressziót.

Olaszországban vasárnap reggel 7-kor nyílnak az urnák, este 11-ig élhetnek a polgárok szavazati jogukkal. Eredményekre csak hétfőn lehet számítani. Az új kormány – még ha egyértelmű lesz is a többség – nem valószínű, hogy október végéig feláll, az új törvényhozás első ülése október közepére várható.