BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump pénzügyminisztere elmondta a véleményét az olajársapkáról

A legnevetségesebb ötlet, amelyet Steve Mnuchin valaha hallott, ráadásul megvalósíthatatlan is, de az Európai Unió december elejétől bevezeti.

„Nevetségesnek” nevezte Steve Mnuchin, Donald Trump amerikai elnök egykori pénzügyminisztere a legfejlettebb ipari államok, a G7 tervét az orosz olajra bevezetendő ársapkáról. A CNBC-nek nyilatkozva kijelentette: az ötlet nem csupán „a legnevetségesebb, amelyet valaha hallottam, de megvalósíthatatlan is”.

Steve Mnuchin szerint hatásosabbak lettek volna a háború előtt hozott szankciók. 
Fotó: Greg Nash / AFP


Szerinte bár voltak bizonytalanságok, az Oroszország és orosz illetékesek elleni szankcióknak több hatásuk lett volna, ha azokat még a háború előtt kivetik. „Úgy vélem, most az a probléma, hogy korlátozottak az opciók… van egy része a világnak, amelyik kívül esik az amerikai szankciókon, és ők veszik az orosz olajat” – fogalmazott. 

Emlékeztetett azonban, hogy az árat a piac határozza meg. „Szóval, ha magasabb árnál szankcionálunk, akkor csak rontunk a helyzeten” – vonta le a következtetést.

A G7-ek és Ausztrália megállapodott arról, hogy december 5-étől árat szab az orosz olajra, bár a pontos összeghatárt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az egyezséghez csatlakozott az Európai Unió is, és az a lényege, hogy tilt bizonyos szolgáltatásokat, például a biztosítást és finanszírozást abban az esetben, ha a vevő az ársapkánál drágábban veszi meg az orosz olajat. Az intézkedés célja egyrészt az, hogy korlátozza a Kreml bevételeit és ezzel az ukrajnai háború finanszírozását, másrészt pedig védje a fogyasztókat a magas energiaáraktól. Ugyancsak december 5-én lépnek életbe azok az uniós szankciók, amelyek tiltják a tengeri úton szállított orosz olaj, valamint minden feldolgozott olajtermék importját.
Moszkva az Európában fölöslegessé vált olajat máshol, elsősorban Kínában, és Indiában értékesíti, energetikai elemzők szerint ezért kulcsfontosságú lenne, hogy ezek az országok együttműködjenek az ársapka bevezetésében. Ennek egyelőre kevés a jele, Delhi például egyértelműen közölte, hogy tovább vásárol orosz olajat, mert ez előnyös üzlet az ország számára.

A picture taken on April 9, 2011 shows Caspian Stream tanker aproaching the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
A Lukoil egyik tankere. December elejétől Európába nem szállíthat olajat. 
Fotó: Mikhail Mordasov / AFP

Janet Yellen jelenlegi amerikai pénzügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy India továbbra is képes lesz bármilyen áron olajat vásárolni Oroszországtól mindaddig, amíg elkerüli a nyugati szankciókat, és hogy ez a forgatókönyv még mindig visszafogja a globális olajárakat és visszafogja az orosz olajbevételeket.
A brüsszeli energetikai biztos szerint az EU időben elkészül azokkal a szabályozásokkal, amelyek szükségesek az ársapka bevezetéséhez. „Ha a G7-ek döntenek majd a pontos árplafon szintjéről, akkor ehhez is szükségünk lesz az Európai Tanács felhatalmazására” – nyilatkozta a Reutersnek Kadri Simson, aki szerint azonban van még elég idő. „Képesek voltunk napokon belül tárgyalni. Az általános keret tehát megvan” – fogalmazott. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azonban inkább Mnuchin véleményét osztja a kérdésben, a héten figyelmeztetett, hogy a lépés még több bizonytalanságot szül az olajpiacon, és további nyomást gyakorol az árakra, elsősorban a dízelére.

Washington azt tervezi, hogy az elkövetkező napokban iránymutatást ad ki az olajársapkáról, és készen áll arra, hogy annak végrehajtása során előfordulhatnak „buktatók”, mondta neve elhallgatását kérve az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.