BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A LNG ship is pictured at the island Melkoya where Norwegian energy giant Equinor has built a facility for receiving and processing natural gas from the Snřhvit field in the Barents Sea on November 2, 2022

Európa legnagyobb gázszállítójává nőtte ki magát Norvégia az orosz gáz kiesése miatt

Norvégia jövőre 4,12 millió hordó olajegyenérték kitermelését tervezi olajból és gázból.

Európa legnagyobb gázszállítójává lépett elő tavaly Norvégia, amely az idén a gázszállítását rekordközeli szinten tartja, az olajtermelését pedig mintegy hét százalékkal növelni készül – közölte a norvég olajipari igazgatóság, az NPD (Norvegian Petroleum Directorate) hétfőn.

Tavaly az ukrajnai háború és az energiaválság volt a norvég olaj- és gáztermelés két meghatározó tényezője. Az orosz gáz eltűnése az európai piacról a norvég iránti nagyobb kereslethez vezetett, ennek köszönhetően az észak-európai állam tavaly az év végére a kontinens legnagyobb földgázszállítójává vált – jelentette az NPD.

Norvégia 230 millió köbméter olajegyenértékben termelt olajat és földgázt, ami napi 3,99 millió hordó olajegyenértéknek (boed) felel meg. 

Ennek több mint a felét a földgáztermelés adta.

A LNG ship is pictured at the island Melkoya where Norwegian energy giant Equinor has built a facility for receiving and processing natural gas from the Snřhvit field in the Barents Sea on November 2, 2022
Egy LNG-hajó Melkoya szigetén, ahol a norvég energiaipari óriás, az Equinor földgáz fogadására és feldolgozására épített létesítményt
Fotó: Fredrik Varfjell / AFP

Norvégia jövőre 4,12 millió hordó olajegyenérték kitermelését tervezi olajból és gázból együtt. A kitermelés 2025-re eléri 4,3 millió boed szintet, megközelítve a 2004-es 4,54 boedes rekordot.

Norvégia tavaly 122 milliárd köbméter földgázt termelt ki, 9 milliárd köbméterrel többet, mint az előző évben. A gáztermelés előreláthatólag a tavalyi, 2,1 millió boednek megfelelő, rekordközeli szinten marad a következő négy-öt évben.

Az olajtermelés az idén közel hét százalékkal, napi 2,02 millió hordóra emelkedik a tavalyi 1,89 millióhoz képest, elsősorban a Johan Sverdrup mező hozamának a növekedése és több jelentős termelőberuházásnak köszönhetően – ismertette az NPD.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.