BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Nigerian Economy as Growth Rate Slows to 2.25%

Fehérítené gazdaságát Nigéria: nem lehet készpénzt felvenni az állami számlákról

Túl sokszor használnak készpénzt, és a legtöbb tranzakció meghaladja a törvényes küszöböt. A korlátozás alól kizárólag az elnök adhat felmentést.

A kormány a lépéstől a gazdaság egészének legalizálódását reméli, a törvénytelen pénzmozgás csökkenését várja. A döntés érthető, ugyanis 

2015 óta nagyjából 2,4 milliárd dollárnyi nairát vettek fel készpénzben a nigériai bankszámlákról

  – mondta Modibbo Tukur, a nigériai pénzügyi hírszerző egység vezérigazgatója.

Nigerian Economy as Growth Rate Slows to 2.25%
Fotó: Getty Images


 

Március 1-jétől, ha akár egyetlen nairát is felvesznek, akkor pénzmosási és korrupciós nyomozást indítunk

 – hangsúlyozta. Az intézkedés alól kizárólag maga az elnök adhat felmentést.

A korlátozások bevezetésétől a közalkalmazottak helyzete is javulhat,

 ugyanis ez a réteg kevésbé lesz kitéve bűncselekmények veszélyének. Emellett a hivatalos indoklás szerint a pénzügyi rendszert érintő visszaélések mennyisége is csökkenhet.

Az új szabályrendszer elősegíti a tavaly módosított jogszabályok érvényre jutását és kiegészíti a helyi jegybank internetes fizetések népszerűsítése érdekében hozott erőfeszítéseit. A hitelintézet tavaly elindította a pénzcserét is, 

leváltják az eddig használt 200, 500, 1000 nairás bankókat

 és csökkentik a bankautomatákban felvehető pénz mennyiségét.

A korrupció visszaszorítására tett lépések időzítése érdekes: a változtatások négy nappal azt követően lépnek életbe, hogy a lakosság szavaz az új elnökről, és tíz nappal azelőtt, hogy megválasztják az állam kormányát, illetve törvényhozóit.

Nagy szükség van az új szabályokra, ugyanis a gazdaság nem teljesít túl jól. Az éves GDP-növekedés 2022 harmadik negyedévében 2,2 százalékra lassult a megelőző év ugyanezen időszakában mért 3,5-ről.  Az infláció 21,5 százalék körül áll. A helyzetet nehezíti, hogy az ország olajexportjának jó részét megcsapolják. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.