BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CAJ Jing-ven

Olajágat nyújtott Tajvan a Covid-járvány sújtotta Kínának

Az új esztendőben is résen kell lenniük a tajvaniaknak, Kína ugyanis katonai provokációkkal teszteli a szigetország vezetésének tűrőképességét. Tajvan most tett egy humanitárius gesztust – amely borítékolhatóan visszautasításra talál.

Caj Jing-ven, Tajvan elnöke felajánlotta országa segítségét Pekingnek a Kínát sújtó súlyos koronavírus-járvány kezelésében, ugyanakkor vasárnap elmondott hagyományos újévi üzenetében azt nem felejtette el hozzátenni, hogy a hazáját fenyegető kínai katonai akciók, provokációk nem szolgálják sem a békét, sem a stabilitást.

A health worker takes a swab sample from a man to test for the Covid-19 coronavirus on a street in the Jing'an district in Shanghai, on November 1, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Kínában naponta több millióan fertőződhetnek meg a koronavírussal.
Fotó: Hector Retamal / AFP

Ameddig csak szükséges, hajlandók vagyunk megadni a humanitárius segítséget, hogy Kína polgárai egészségben és biztonságban indíthassák a 2023-as évet

– mondta Tajvan első megválasztott női elnöke. Caj azt nem részletezte, hogy milyen formában tudnának segíteni a kínaiaknak, a két ország ugyanis már a Covid-járvány korábbi kezelési módszereiben sem értett egyet, arról nem is szólva, hogy Tajvan a nyugati vakcinákban bízva oltatta be lakosságát, és nem sanyargatta a népet a zéró-Covid-politika szigorú korlátozó intézkedéseivel, amelyekkel Kína saját gazdasági életét többször is megbénította, lassítva a GDP-bővülését

Az Apple számára az iPhone-kat gyártó tajvani Foxconn Kínában lévő óriásgyáraiban például a karanténintézkedések lázadáshoz vezettek, de számos egyéb esetben is megnyilvánult a szigor negatív gazdasági hatása.

Kína időközben átesett a ló túlsó oldalára, a korlátozáson szinte teljes feloldásával és a nemzetközi turizmus újraindításával sokkolta a világot. Nem véletlen, hogy számos ország a Kínából beutazóktól negatív tesztet követel ahhoz, hogy beléphessenek az országba. Legutóbb Kanada csatlakozott ezek táborához a vírus exportjának megállítása érdekében. Szakértők szerint a koronavírus Kínában nagyrészt ellenőrizetlenül terjed, és valószínűleg naponta több millió embert fertőz meg. A közreadott kínai statisztikai adatok megbízhatatlansága miatt legfeljebb Pekingben lehetnek tisztában a járvány súlyosságával.

Caj Jing-ven a feszült kínai–tajvani viszony oldására utaló finom jelzésként értékelte Hszi Csin-ping kínai elnök szombat esti újévi beszédében elhangzottakat, amelyben röviden utalt Tajvanra, mondván, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő emberek „egy és ugyanazon család tagjai”, és 

Hszi ezúttal nem tett említést arról, hogy a szigetet kínai ellenőrzés alá akarja vonni. 

Mindez persze nem jelenti a konfrontatív kínai politika feladását.

Ezt Caj is világossá tette, hangsúlyozva, hogy a kínai katonai tevékenység Tajvan közelében továbbra is aktív. A tajvani védelmi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 12 kínai katonai repülőgép lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, amely korábban nem hivatalos pufferzónaként szolgált a felek között.

Caj korábban többször is kijelentette, hogy tárgyalásokat és békét akar Kínával, de Tajvan megvédi magát, ha megtámadják, és hogy csak a 23 millió lakos dönthet a jövőjéről. Kína Tajvan elnök asszonyát szeparatistának tartja, és nem hajlandó vele tárgyalni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.