Az úgy próbálja átalakítani a villamosenergia-piacot, hogy a fogyasztók energiaszámlái kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok árának rövid távú ingadozásaitól – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság, elindítva a javaslatról szóló nyilvános konzultációt. A reformra azért van szükség, hogy elkerüljék a tavalyi hibát, amikor az orosz gázszállítások csökkentése rekordszintre emelte az európai villamosenergia-árakat, nőttek a háztartások számlái és leállásra kényszerültek egyes iparágak.

energiaválság
Mindenki számára biztosítani kell a megfizethető, tiszta energia előnyeit.
Fotó: Shutterstock


A bizottság több lehetőséget vázolt fel az erőművek villamosenergia-értékesítésének átalakítására, amely a márciusban nyilvánosságra hozandó piaci reform részét képezi. „Úgy kell átalakítanunk a villamosenergia-piacot, hogy a jövőben is működőképes legyen, és mindenki számára elérhetővé tegye a megfizethető, tiszta energia előnyeit” – idézte a Reuters Kadri Simson energiaügyi biztost.
Az uniós javaslat célja, hogy Európában elterjedjenek a hosszú távú szerződések, amelyek az erőműveknek rögzített árat biztosítanak a villamos energiáért. 

A bizottság szerint az ilyen típusú szerződések kiterjesztése puffert teremtene az energiafogyasztók és a rövid távú energiapiacok ingadozó árai között, ami stabilabb energiaszámlákat eredményezne a háztartások és a vállalatok számára. A cél elérése érdekében felhasználnák a nyilvános pályázatokat, valamint az állami hitelgaranciát is, az úgynevezett contract-for difference (CfD) típusú, illetve a hosszú távú áramvásárlási szerződéses megoldásokat.
 

A nyilvános konzultáció február 13-ig tart, és az árképzés, valamint a piaci működés átalakítása mellett a fogyasztóvédelemre és a piaci felügyeletre összpontosít.

energiaválság
Az energiaszámlák kifizetése különösen a legszegényebbek számára jelent egyre nagyobb nehézséget.
Fotó: Shutterstock


Az energiaárak komoly problémát jelentenek az EU-n kívül Nagy-Britanniában is, különösen a legszegényebbek számára. A nemzeti szabályozó hatóság, az Ofgem vezetője ezért azt javasolja, hogy a kormány fontolja meg külön kedvezmény nyújtását az energiaszámlák kifizetéséhez a leginkább rászorultak számára.
 

 

Az energiaárak rekordmagasságra ugrottak tavaly, arra kényszerítve a kormányt, hogy támogassa az összes háztartást, de sok család így is egyszerűen képtelen fizetni a számlákat. 

Ugyan a kormányzat garantálja, hogy az átlagos háztartás energiaszámlája évi 2500 font alatt marad április végéig és háromezer alatt 2024. március 31-ig, ez még mindig háromszor magasabb a koronavírus-járvány előttinél. (Egy font 452,4 forint.) Arra a szintre pedig aligha tér vissza, vélekedett egy hétfői rendezvényen Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója, aki szerint az miatt új megközelítésre van szükség. Brearley azt nem részletezte, miképpen működne a különleges támogatás, de azt megígérte, hogy az Ofgem együtt működik a kormánnyal a lehetőségek kidolgozásában.