BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 16: Workers at the construction site of Beijing Sub-Center Railway Station on February 16, 2021 in Beijing, China.

Fordulat: Kínában szabad az út a földeladások előtt

Az ingatlanpiacot is élénkítenék, és az önkormányzatoknak is bevételt biztosítanának.

Habár nem alakult ki nagy hírverés a lépés körül, de Kína szakított a nemrég bevezetett jogszabályokkal, a földterületek értékesítésének tilalmával. A hatóságok 2021 februárjában vezették be a szabályokat. Ezek egyik legfontosabb eleme, hogy évente mindössze három földárverést tarthattak az önkormányzatok, így próbálták visszaszorítani a spekulációt az ingatlanpiaci fellendülés időszakában.

CHINA, SHANGHAI - OCTOBER 16 : Mural painting and graffitis in Shanghai. In recent years, a large number of architecturally distinctive and even eccentric buildings have sprung up throughout Shanghai on October 16, 2016 in China.
Sok értékesített telek áll kihasználatlanul

A világ azonban azóta nagyot fordult, 

a korlátozások feleslegessé váltak, ugyanis a magáncégek érdeklődése jelentősen lecsökkent. Immár ahelyett, hogy távol tartanák a licitálók tömegét, a helyhatóságok igyekeznek értékesíteni a telkeket, ugyanis idén 530 milliárd dollárnyi lejáró kötvényt kell kifizetniük.

Azért a jogszabály teljes eltörléséről nincs szó: a Bloombergnek nevük elhallgatását kérő informátorok azt mondták, hogy a Természeti Erőforrások Minisztériuma két déli várossal közölte, hogy idén több árverést tarthatnak. A hírügynökség kérdésére a szaktárca azt közölte, hogy 

a döntéssel a „centralizált” földosztási rendszer hibáit igyekeztek kijavítani, és a céljuk nem a rendszer felszámolása volt.

A minisztérium egyúttal arra is felszólította a városokat, hogy az aukciók előtt legalább három hónappal hozzák nyilvánosságra az eladásra kijelölt telkek listáját.

Az új politika az eddigi rendszer módosítására utal

– hangsúlyozta korábban Yan Yuejin, az E-house China Research & Development Institute kutatási igazgatója.

Megbéklyózta a városokat

A Bloomberg felidézi, hogy a központi politika azután változtat a rendszeren, hogy tavaly a 22 nagyváros közül 18 túllépte a megszabott három aukciót, és a negyedik negyedévben a lakáspiaci visszaesés is erősödött. A városok oldaláról is érkezett nyomás: októberben Csianghszi tartomány középső részének fővárosa kérte, hogy töröljék a limit hatálya alól, míg Peking és Hangcsou decemberben már az ötödik földeladási tervet siettette.

This aerial picture shows the construction site of a hospital to treat Covid-19 patients at the Lok Ma Chau loop at the Lok Ma Chau loop in Hong Kong, before the skyline of the southern Chinese city of Shenzhen on March 8, 2022.
Fotó: AFP

Októberben Csianghszi tartomány középső részének fővárosa kérte a központi kormány bólintását, hogy törölje magát a három aukciós limit hatálya alá tartozó városok listájáról. Peking és Hangcsou december utolsó hetében már az ötödik földeladási terveit siettette. Az ingatlanpiaci visszaesés tovább csökkentette az állami földeladásokból származó bevételeket – a fejlesztők egyszerűen nem akartak új projektekbe fogni. A helyzet rányomta a bélyegét az önkormányzatok büdzséjére is, a helyhatóságok bevételük harmadát ugyanis a telkek értékesítéséből biztosítják.

Tavaly a helyi önkormányzatok kasszájába a földeladásokból 23 százalékkal kevesebb pénz folyt be, ami 2021-óta a legkevesebb. Kimagaslóan rossz helyzet állt elő Guangxi tartományban, itt a földeladások 40 százalékkal zuhantak.  

A helyzetet az is nehezíti, hogy az eladások fellendítése érdekében a helyhatóságok egy évre elhalasztott fizetést ajánlottak a fejlesztőknek – mondta Csang Kai, a China Index Holdings elemzője. „A földeladások felpörgetése segíthet, de a tartós ingatlanpiaci fellendülés nélkül nem rendeződik a helyzet tartósan” – tette hozzá.

Az állam is beszáll

Mivel a magánberuházók továbbra is kevés forrással rendelkeznek, és visszafogják a kiadásaikat, az állam is elkezdi vásárolni a telkeket. 

A China Index Holdings szerint erre nagy szükség is van, ugyanis tavaly a magánfejlesztők vásárlásai 80 százalékkal zuhanhattak, és a 100 legnagyobb fejlesztő közül mindössze három indította meg beruházását. A CRIC elemzője azonban kongatja a vészharangot: Xie Yangchun szerint az önkormányzatokhoz kapcsolódó fejlesztő cégek támogatása nem fenntartható, ugyanis az ilyen szervezetek mindössze a megvásárolt telkek 38 százalékán kezdtek építkezni, ami rendkívül alacsony arány.

A kilátások sem kedvezők, a következő évek finanszírozása nagy kihívást jelent az önkormányzatok számára. Csaknem 15 milliárd jüan értékű kötvény, azaz az állomány 40 százaléka jár le a következő öt évben. 

A helyi önkormányzatok 1100 milliárd jüan kötvényhozamot fizettek ki tavaly, ami 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kínai jegybank nem változtatott az alapkamaton

A kínai központi bank 3,65 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát. A jegybank ezt a kamatot tavaly augusztusban változtatta utoljára, akkor 3,7 százalékról a jelenleg is érvényes 3,65 százalékra szállította le. A jegybankárok  nem nyúltak az ötéves lejáratú hitelek kamatához, az továbbra is 4,3 százalék. Szakértők szerint a jegybank a következő hónapokban azonban már csökkentheti a kamatszintet a gazdaság élénkítése céljából. Az elemzőket nem lepte meg a hétfői döntés, különösen azután, hogy a központi bank a múlt héten 2,75 százalékon tartotta a középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.