BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb értékes fegyvercsomagot adhat Ukrajnának Washington

Patriot rakéták és páncéltörők is érkezhetnek, összesen 200 millió dollár értékben. Kazettás bombákat ezúttal nem küldenek.

Amerikai illetékesektől származó információk szerint kedden Washington újabb 200 millió dolláros, Ukrajnának nyújtandó katonai segélycsomagot jelenthet be – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Defense Minister Pistorius travels to Poland03 July 2023, Poland, Zamosc: Soldiers load projectiles for the deployed Patriot systems at the German Air and Missile Defense Task Force (PATRIOT) contingent. German Defense Minister Pistorius visited the deployment site in the afternoon. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A szakértők várakozásai szerint a most bejelentendő csomag többek között aknamentesítési felszerelést, TOW és AT4 páncéltörő fegyvereket, ágyúkat és lőszert is tartalmazhat, ugyanakkor a korábban rengeteg kritikát kapó kazettás lőszerek ezúttal nem lesznek benne a szállítmányban. Washington a Patriot légvédelmi rendszerekhez gyártott elfogó rakétákat, GMLRS irányított rakétákat, valamint Javelin páncéltörő rakétákat adhat Kijevnek.

Ezt a segélyt minden bizonnyal abból a 6,2 milliárd dollárból fizetik ki, amelyet a Pentagon elszámolási hibájának kiderülése után szabadítottak fel az Ukrajna megsegítésére elkülönített pénzeszközökből.

Idén júniusban vált ismertté, hogy az amerikai védelmi minisztérium

a hivatalos irataiban tévesen 6,2 milliárd dollárral túlbecsülte az Ukrajnának az elmúlt két pénzügyi évben biztosított fegyverek költségeit.

Idén 3,6 milliárd dollárral, a szeptember 30-án zárult 2022-es pénzügyi évben pedig 2,6 milliárd dollárral.

A hiba felfedezése után az Egyesült Államoknak lehetősége nyílik arra, hogy ezeket a pénzeszközöket az Ukrajnának szánt jövőbeli segélycsomagokhoz felhasználja. Idén augusztusig azonban a költségvetés egyelőre nem nyúlt hozzá ezeket a pénzeszközökhöz, így a mostani fegyversegély lehet az első, amelyet ebből a keretből fizetnek ki.

Rákapcsolhatnak az orosz dróntervezők

Lendületet kaphat a dróntervezés a novorosszijszki incidens után – tetemes hátrányt kell ledolgozniuk a mérnököknek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.