BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyaghiány alakult ki Oroszország egyes régióiban

Az olajat és az olajtermékeket a cégek szívesebben viszik külföldre, és a finomítók karbantartása is rosszkor jött.

Oroszország egyike a világ legnagyobb olajtermelőinek, ám a körülmények balszerencsés összjátéka miatt mégis üzemanyaghiány alakult ki az ország déli, mezőgazdasági régióiban, ami csak tovább romolhat a következő hónapokban.

A hiányhoz többek között hozzájárul több olajfinomító karbantartása, a vasútvonalakon kialakult szűk keresztmetszetek és az exportnak kedvező gyenge rubel is, miközben a kormány csökkentette a finomítóknak nyújtott támogatásokat, ami szintén nem segíti a probléma orvoslását. A helyzet kezelése érdekében felmerült az olaj és olajtermékek kivitelének korlátozása is, mielőtt a hiányokból teljes körű üzemanyagválság alakulna ki, alig több mint fél évvel a márciusban esedékes elnökválasztás előtt.

Moscow,/,Russia,-,November,28,,2019:,"lukoil",Gas,Station
MOSCOW / RUSSIA - NOVEMBER 28, 2019: "Lukoil" gas station
Fotó: Shutterstock

A déli regionális depókban csökkenteni vagy egyes esetekben akár felfüggeszteni is kellett az eladásokat, ahogy a benzinkutakon is korlátozásokat kellett bevezetni az eladható mennyiségekre.

A kiskereskedelmi forgalomban egyáltalán nem kapható Ai-92-es benzin Krasznodarban, Adigeában és Asztrahánban, és alig van az Ai-95-ös benzinből vagy gázolajból is – mondta a Reutersnek egy kereskedő, míg egy másik arra panaszkodott, hogy a kiskereskedelmi piacon már második hete nincs dízel a Volga menti Szamara régióban.

Alekszandr Novk miniszterelnök-helyettes szerdán tagadta, hogy üzemanyaghiány lenne az országban, noha közben arról is beszélt, hogy a kormány dolgozik az ellátás zavartalanságának biztosításán. A tervezett lépések között szerepel az üzemanyag kötelező értékesítése a belföldi árutőzsdéken és az exportőrök számának korlátozása is.

A kereskedők szerint a kiskereskedelmi zavarok hatására a viszonteladói árak is megugrottak, noha a benzinkutakon az állam korlátozza az áremelés mértékét, így a benzin és a dízel ára csak az infláció mértékéig nőhet. Iparági források szerint javulás azonban csak októberre várható, amikor több finomító karbantartása is befejeződik, párhuzamosan a szezonális kereslet visszaesésével.

A hiány miatt már a gazdák is panaszkodnak, így Andrej Neduzsko, a Sztep mezőgazdasági holding főigazgatója szerint 10-20 százalékkal is nőttek az olajtermékek árai. Ám a Rosztov, Krasznodar és Sztavropol régióban aktív cégnél ez nem akasztotta meg az őszi vetés zavartalan menetét.

A nagykereskedelmi dízelárak az elmúlt két hónapban több mint a negyedével nőttek, így egy tonna gázolajért 67 ezer rubelt (244 ezer forint) kell fizetni.

Az ország energiaminisztere szerint azonban az orosz olajtermék-termelés teljes mértékben képes kielégíteni a belföldi igényeket, ha figyelembe vesszük egyes exportszállítmányok átirányítását a belföldi piacra és a tartalékokat. Korábban pedig azt tanácsolta az olajcégeknek, hogy csökkentsék a nagykereskedelmi áraikat a mezőgazdasági régiókban. Beszélt arról is, hogy a hiányok okai a vasúti dugók, azonban az orosz vasúttársaság szerint szinte minden üzemanyag-szállítmány időben célhoz ért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.