BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hamász máris bejelentette: visszaverték az izraeli támadást

A gázai terrorista szervezet szerint az izraeli támadás nem járt sikerrel. Csakhogy nem egyértelmű, mi történt valójában. A zsidó hadsereg azt közölte, hogy kiterjesztheti a szárazföldi műveleteit, de cáfolta, hogy offenzívát indított volna Gázába.

„Meghiúsítottuk az izraeli szárazföldi behatolást” – ezt állítja a Hamász fegyveres szárnya. A Kasszam Brigádok közlése szerint Beit Hanoun (Észak-Gáza) és Bureij (Kelet-Gáza) térségében verték vissza a támadást.

Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön, a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász azt állítja, visszaverte az izraeli offenzívát. Fotó: Haitham Imad / EPA / MTI

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy az érintett területeken jelenleg is 

heves összecsapások

zajlanak. Az al-Jazeera idézi a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjét, Oszama Hamdant, aki szerint Izrael megpróbálta győztesnek beállítani magát. Úgy értékelt, hogy a Gázai övezet kommunikációs lehetőségeinek súlyos korlátozása azért következett be a zsidó állam részéről, hogy elfedjék az izraeli harci cselekmények során elkövetett bűntetteket, így nem kell tartaniuk elszámoltatástól.

Az bizonyosan tény, hogy péntek este Izrael eddig soha nem látott intenzitású csapásokat hajtott végre Gázában. Azt is jelezte, hogy kiterjesztheti a szárazföldi műveleteket. Miután emiatt elterjedt az a vélekedés, hogy mindez a régóta ígért offenzíva megindulását jelzi, az izraeli védelmi erők és amerikai tisztségviselők is tisztázták: nem erről van szó.

Szerintük mindössze annyi történt, hogy optimálisabb feltételeket akartak elérni a gázai terepen. Azt kvázi elismerték, hogy történtek szárazföldi mozgások, de ennek során mindössze ellenséges állásokat számoltak fel. Az izraeli védelmi erő illetékesei arra nem tértek ki, hogy milyen ellenállásba ütköztek a Hamász részéről. A terrorszervezet mindenesetre előzetesen már fogadkozott, hogy készen állnak az izraeli offenzívára. „Ha Benjamín Netanjáhú úgy dönt, hogy megindulnak, ellenállás várja őket. A katonáik maradványait pedig a gázai föld nyeli majd el” – fogalmazott az egyik vezető. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.