BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oysters, including the ones from Japan, are seen on sale in Moscow on October 16, 2023. Russia on October 16, 2023 followed its ally China in suspending all Japanese seafood imports over Tokyo's release of wastewater from the crippled Fukushima nuclear plant. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Munkát ad a kínai bojkott a japán raboknak

A fukusimai hűtővíz kiengedése miatt nem veszik a kagylót, a börtönökben kell a fölösleget feldolgozni.

A japán kormány azt tervezi, hogy rabokkal dolgoztatja fel exportra a kagylót, a fukusimai erőmű megtisztított hűtővizének óceánba engedése miatt ugyanis Kína betiltotta a tengeri élelmiszer importját a szigetországból, így a gyárak nem győzik a kifogott kagyló konzerválását – értesült a Mainicsi című lap.

Oysters, including the ones from Japan, are seen on sale in Moscow on October 16, 2023. Russia on October 16, 2023 followed its ally China in suspending all Japanese seafood imports over Tokyo's release of wastewater from the crippled Fukushima nuclear plant. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Kína dolgozta fel a japán kagylót, de betiltotta az importot a fukusimai hűtővíz kieresztése miatt.
Fotó: AFP

Az Európába és Észak-Amerikába irányuló élelmiszerexportot szigorú higiéniai követelmények szabályozzák, ezért a készülő terv szerint a képzett rabokat minden nap átviszik dolgozni a magánkézben lévő feldolgozókba, ahol őrök felügyelete nélkül végzik majd a munkát, tudta meg a lap.

Japán augusztusban kezdte az óceánba ereszteni az atomreaktor megtisztított, de kismértékben még mindig radioaktív hűtővizét. A lépés ellen leghangosabban a japán halászok tiltakoztak, Kína pedig válaszképpen megtiltotta a Japánból származó tengeri élelmiszer behozatalát hazai fogyasztásra, valamint újraexportálás céljából feldolgozásra is, emlékeztetett az értesülésről beszámolva a Bloomberg.

Release of treated water of TEPCO’s Fukushima No. 1 nuclear power plantAn aerial photo shows the Fukushima No. 1 nuclear power plant of Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. in Fukushima Prefecture on Aug. 24, 2023. The treated water stored within the premises of the plant is planned to be released into the ocean starting on the same day. This is a major milestone in the decommissioning of the nuclear reactors.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
A környező országokat aggasztja a hűtővíz kieresztése.
Fotó: AFP

A Mainicsi úgy tudja, hogy egyelőre a tokiói agrártárca és az igazságügyi minisztérium is vizsgálja, hogy használhatják-e a rabokat erre a célra. Az agrártárca a kérdésben egyeztetett a kormány vezető erejét adó Liberális Demokrata Párttal, de a minisztérium szóvivője szerint egyelőre nem született végleges döntés.

A japán törvények szerint a munkáltatók ilyen esetekben 

közvetlenül a kormánynak utalják át a rabok munkabérét,

 amelyet nem terhelnek jóléti költségek, például társadalombiztosítási járulék.

„Kína volt az Egyesült Államokba exportált fésűkagylók feldolgozásának központja” – nyilatkozta a lapnak Takigucsi Kuzu, a tengeri termékek japán exporttanácsának szóvivője. „Ez a munka most már teljesen leállt, ezért egy harmadik országot keresünk új feldolgozó központnak, például Vietnámot vagy Thaiföldet, és bővítjük a hazai feldolgozási kapacitást, valamint igyekszünk növelni a belföldi fogyasztást is” – tette hozzá.

An inspector from the International Atomic Energy Agency (IAEA) observes baskets of fish to be taken as samples at Hisanohama Port in Iwaki, Japan's Fukushima Prefecture, on October 19, 2023. UN inspectors took samples from a fish market near the Fukushima nuclear power plant on October 19 following the release of wastewater from the wrecked facility in August. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP)
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség unkatársa vizsgálja a fogást.
Fotó: AFP

Japán mintegy 108 milliárd jen értékben exportált tavaly friss, fagyasztott és feldolgozott fésűkagylót. (Egy jen 2,43 forint.) 

Kína volt a japán mezőgazdaság legnagyobb exportpiaca, a halászati termékek tették ki 2022-ben az oda irányuló kivitel nagyjából egyharmadát.

A tilalom hatására már augusztusban jelentősen, éves szinten 76 százalékkal, 2,2 milliárd jenre esett vissza a Kínába exportált halászati termékeket értéke. A Hongkongba irányuló kivitel 26 százalékkal, 1,4 milliárd jenre mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest a japán pénzügyminisztérium adatai szerint.

A hűtővizet több évtized alatt, folyamatosan ellenőrzött körülmények között engedik az óceánba, a japán tisztségviselők szerint a folyamat ártalmatlan lesz mind az emberekre, mind a tengeri élővilágra nézve. Ennek ellenére szomszédos országok közül Kína mellett Dél-Korea és a csendes-óceáni szigetek is biztonsági aggályaiknak adtak hangot.
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.