BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország hamarosan jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását

A svéd külügyminiszter tájékoztatása szerint a török ​​fél a megbeszélésen nem terjesztett elő új feltételeket vagy követeléseket Svédország NATO-tagságával kapcsolatban.

Törökország közölte Svédországgal, hogy várhatóan heteken belül ratifikálja a NATO katonai szövetséghez való régóta halogatott csatlakozását – mondta szerdán Tobias Billström svéd külügyminiszter a NATO-külügyminiszterek kétnapos brüsszeli találkozóján. Svédország és Finnország tavaly kérte csatlakozását a NATO-hoz, miután Oroszország teljes körűen megtámadta Ukrajnát. 

Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs in Brussels
Tobias Billström svéd és Hakan Fidan török ​​külügyminiszter részt vesz a NATO külügyminisztereinek találkozóján. 
Fotó: Anadolu / AFP

Ám a török ​​elnök, Tayyip Erdogan, akinek országa NATO-tag, kifogást emelt az Ankara által terroristának tartott csoportok védelmével kapcsolatban.

„Tegnap kétoldalú megbeszélésem volt török ​​kollégámmal, Hakan Fidannal, amelyen elmondta, hogy néhány héten belül megtörténik a ratifikáció” – mondta újságíróknak Tobias Billström a Reuters beszámolója szerint. A miniszter azt is hozzátette, hogy a török ​​fél a megbeszélésen nem terjesztett elő új feltételeket vagy követeléseket Svédország NATO-tagságával kapcsolatban.

Törökország korábban azt követelte Svédországtól, hogy tegyen további lépéseket az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorista csoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) helyi tagjainak megfékezésére. Stockholm, engedve a kérésnek, terrorellenes törvényjavaslatot nyújtott be, amely törvénytelenné teszi a terrorszervezetben való tagságot, ugyanakkor feloldja a Törökországgal szembeni fegyverkiviteli korlátozásokat. 

A török parlament külügyi bizottsága többórás vitát követően, november 16-án elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagságról, 18 hónappal azután, hogy Stockholm benyújtotta hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségbe. Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszert azt mondta, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az semmit nem változtat, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet.

„Orbán Viktor (miniszterelnök) többször is kijelentette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja Svédország tagságát” – mondta Billstrom, hozzátéve, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezt ismét megerősítette keddi megbeszélésen. „Ez azt jelenti, hogy inkább Ankara kezében van, mint talán Budapestében a svéd csatlakozás. Fehér füstöt várunk Budapestről abban a pillanatban, amikor fehér füst érkezik Ankarából” – mondta Billstrom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.